Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

V michalovskej nemocnici chýbajú všetky krvné skupiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Okrem operačných zákrokov, na ktorých realizáciu potrebuje mať nemocnica dostatočnú rezervu krvi, potrebujú zdravotníci krv aj pre pacientov v akútnych stavoch po úrazoch a krvácaniach.

Michalovce 13. augusta (TASR) – V nemocnici v Michalovciach klesli počas letných mesiacov zásoby krvi na kritické minimum, zariadeniu chýbajú všetky krvné skupiny. Ako TASR informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovská nemocnica, zdravotníci prosia darcov, aby im pomohli zrealizovať naplánované operácie.

"Do konca roka na plánované operácie, ako je výmena bedrového kĺbu či kolena, gynekologické, urologické, neurochirurgické operácie či cisárske rezy, potrebuje 607 litrov krvi, čo je krv od 1350 darcov," uviedla s tým, že mnohé z týchto plánovaných operácií odsunula pandémia nového koronavírusu. Okrem operačných zákrokov, na ktorých realizáciu potrebuje mať nemocnica dostatočnú rezervu krvi, potrebujú zdravotníci krv aj pre pacientov v akútnych stavoch po úrazoch a krvácaniach či s chronickými ochoreniami krvi.

"Darovať krv môžu prísť záujemcovia každý utorok, štvrtok a piatok od 7.00 do 10.00 h," doplnila Fedáková s tým, že na darovanie krvi je potrebné vopred sa objednať na telefónnom čísle 056/6416916.