Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

V Múzeu slovenskej dediny v Martine zobrazia žatevné práce a zvyky

Na archívnej snímke Múzeum slovenskej dediny (MSD) v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Návštevníci uvidia tiež ukážky niektorých poľnohospodárskych prác a historických strojov spojených so zberom a spracovaním obilia.

Martin 21. augusta (TASR) - Ukážky poľnohospodárskych prác a žatevné zvyky na dedine predstavia v nedeľu 25. augusta v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Dožinky. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že v programových vstupoch o 11.00 h, 13.00 h a 15.00 h predvedú folklórne skupiny Bukovina z Kšinnej a Kýčera z Ochodnice, ako sa slávili dožinky na hornej Nitre a Kysuciach. "Spoločne sa zapoja do dožinkového sprievodu a predstavia zvyky zaužívané v minulosti pri poďakovaní sa za úrodu, mlátení obilia a vystroja dožinkovú veselicu," uviedla Kiripolská.

Návštevníci uvidia tiež ukážky niektorých poľnohospodárskych prác a historických strojov spojených so zberom a spracovaním obilia. "Zoznámiť sa budú môcť s mlátením obilia na mláťačke, jeho čistením na rajtári, rezaním slamy na sečku kosovou rezačkou či chodom stabilného motora," priblížila Kiripolská.

Súčasťou programu sú aj záhradkárske prednášky pripravené v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu záhradkárov Vrútky KB 22-68. Chýbať nebudú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby a ukážky prípravy tradičných pokrmov a tiež evanjelické a. v. služby Božie v drevenom kostole z Rudna so začiatkom o 13.30 h.