Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V Námestove sa začína multižánrový festival Tanečno

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci tak môžu od stredy do nedele (18. 8.) v Námestove vidieť umelcov z celého sveta vo viac ako 20 predstaveniach a vystúpeniach.

Námestovo 14. augusta (TASR) - Medzinárodný multižánrový festival tanca a pohybu Tanečno tento rok ponúkne viacero tanečných produkcií a osobností, ktoré na Slovensko zavítajú prvýkrát. Návštevníci tak môžu od stredy do nedele (18. 8.) v Námestove vidieť umelcov z celého sveta vo viac ako 20 predstaveniach a vystúpeniach. Informovali o tom organizátori festivalu.

Ťahúňom piatkového (16. 8.) večera bude barcelonský kolektív laSADCUM. "Zo zahraničia na festival pricestuje aj grécko-maďarská dvojica Efthymia Chatzakou a Csenger K. Szabó, medzinárodné kolektívy Distant casuals či Artemporis alebo pražská Dočasná Company. Slovenský tanec zastupujú v zahraničí pôsobiaci Martin Kilvády, zoskupenie Odivo s projektom Vnorená či kolektív Neskorý zber združujúci tanečníkov v pokročilom veku," uviedol organizátor festivalu Andrej Štepita.

Festival prinesie aj komponované predstavenie tanečných sól, kde sa predstavia umelkyne z Francúzska, Talianska a Grécka. Súčasťou podujatia budú okrem predstavení aj workshopy, ktoré budú viesť tanečné osobnosti. "Patria medzi ne britský tanečník Frankie J, ktorý okrem workshopu v štýle house prinesie aj workshop prepájajúci tanec a roller skate, či chorvátska tanečnica Lucija Romanova," priblížil Štepita.

Cieľom podujatia je predstaviť verejnosti tanečné umenie ako samostatný umelecký žáner. Tanečno prepája lokálnu, celoslovenskú a medzinárodnú umeleckú komunitu, podporuje súčasné a inovatívne umelecké formy. Prostredníctvom umenia upozorňuje na dôležité témy.