Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V nemocnici v Handlovej vyrastie komunitné zariadenie pre seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Senior centrum Svätej Kataríny bude výstavbu novej budovy financovať okrem vlastných zdrojov aj z eurofondov.

Handlová 19. septembra (TASR) - Senior centrum Svätej Kataríny postaví v areáli Nemocnice Agel Handlová nízkokapacitné zariadenie pre seniorov komunitného typu. Pre obyvateľov regiónu vznikne nová sociálna pobytová služba pre osoby odkázané na pomoc. Informovala o tom hovorkyňa Agel SK Eva Peterová.

Senior centrum Svätej Kataríny bude výstavbu novej budovy financovať okrem vlastných zdrojov aj z eurofondov. Výstavba nového objektu by sa mala začať už v najbližších týždňoch a jeho kapacita bude 12 osôb. Štruktúra bezbariérovej budovy bude zohľadňovať potreby ľudí odkázaných na starostlivosť.

"Na projekt sme z plánu obnovy získali 1,34 milióna eur, oprávnené výdavky na realizáciu projektu vrátane vlastných zdrojov sú 2,45 milióna eur. Doposiaľ Senior centrum Sv. Kataríny poskytovalo sociálne služby pre seniorov v časti budovy nemocnice. Keďže nie je perspektívne rozširovať tieto služby priamo v budove nemocnice, rozhodli sme sa využiť priestor v areáli nemocnice a vybudovať nové moderné zariadenie pre osoby, ktoré dovŕšili dôchodkový vek a sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby," priblížila riaditeľka Senior centra Sv. Kataríny Marta Eckhardtová.

Objekt je jednopodlažný, pozostáva z dvoch bytových jednotiek, kde každá má kapacitu šesť osôb. Bytová jednotka má samostatný vstup a je v čo najväčšej možnej miere podobná bežnej domácnosti.