Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

V niektorých nemocniciach na Slovensku výpovede lekárov neevidujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Aktuálne má výpovede pripravené 2462 lekárov.

Zvolen/Žiar nad Hronom/Veľký Krtíš 22. októbra (TASR) - V nemocniciach vo Zvolene a v Žiari nad Hronom v súčasnosti neevidujú podávanie výpovedí v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa dotýkajú aj platov zdravotníkov. TASR to v utorok popoludní potvrdila Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú tieto nemocnice na strednom Slovensku patria.

Pacientov a širokú verejnosť preto ubezpečuje, že personálna situácia v uvedených zdravotníckych zariadeniach nijako neobmedzuje ich plynulý chod.

Riaditeľka Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Veľký Krtíš Marcela Dekrétová uviedla, že v tomto zdravotníckom zariadení nedal výpoveď nikto. Ani sestry, ani lekári. "Toto isté sme zasielali aj na ministerstvo zdravotníctva, odkiaľ sme dostali takúto otázku. Samozrejme, to môže ohroziť chod nemocnice, prípadne by sa museli zlučovať oddelenia," podotkla.



Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Aktuálne má výpovede pripravené 2462 lekárov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach. Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. "Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretí raz," skonštatoval Visolajský.

Ani v Rooseveltovej nemocnici zatiaľ neevidujú hromadné výpovede zdravotníkov


Vedenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zatiaľ neeviduje hromadné výpovede v rámci akejkoľvek zdravotníckej kategórie. Pre TASR to v utorok konštatovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa majú dotknúť aj platov zdravotníkov.

"Výpovede zdravotníkov v Rooseveltovej nemocnici by ovplyvnili plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti," zdôraznila Maťašeje.

V banskobystrickej detskej nemocnici doteraz neevidujú hromadné výpovede zdravotníkov


V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici k utorňajšiemu dátumu neevidujú žiadne hromadné výpovede lekárov a sestier. Pre TASR to uviedla hovorkyňa detskej nemocnice Alena Šperková v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa majú dotknúť aj platov zdravotníkov.

Podľa nej v prípade, že by takáto situácia nastala, všetko by záviselo od počtu a štruktúry podaných výpovedí. "Veríme, že sa nájde spoločná dohoda a my nebudeme musieť riešiť ohrozenia, ani obmedzenia," dodala Šperková.

UNLP ani nemocnica v Šaci zatiaľ neevidujú výpovede zdravotníkov


Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice nateraz neeviduje žiadne výpovede zdravotníckych zamestnancov. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Ladislava Šustová. Podávanie výpovedí v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa dotýkajú aj platov zdravotníkov, neeviduje vo svojej sieti nemocníc ani spoločnosť Agel, ktorá prevádzkuje nemocnicu a kardiocentrum v košickej Šaci.

""Pacientov a širokú verejnosť preto ubezpečujeme, že personálna situácia v našich zdravotníckych zariadeniach nijako neobmedzuje ich plynulý chod," "uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová. Prioritou spoločnosti a jej zdravotníckych pracovníkov podľa nej zostáva bezpečná a kvalitná starostlivosť o pacientov.