Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

V Nitre sprístupnia výstavu Židovský kódex - temný príbeh histórie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Viaceré vystavené reprodukcie dokumentov sa viažu na mesto a jeho blízke okolie, kde žila početná židovská komunita.

Nitra 2. septembra (TASR) - Židovský kódex - temný príbeh histórie je názov výstavy, ktorú sprístupnia verejnosti 3. septembra v nitrianskej synagóge. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva ju pripravili Ministerstvo vnútra SR, Štátny archív v Nitre, Židovská náboženská obec a mesto Nitra.

Ako informovali organizátori, výstava vznikla v roku 2021 a po troch rokoch sa v predvečer Dňa obetí holokaustu a rasového násilia uskutoční jej vernisáž aj v Nitre. "Tematicky je rozdelená do deviatich celkov. Vymedzená je protižidovskou legislatívou a jej odrazom na úrovni úradných postupov, ktoré ovplyvňovali všetky stránky každodenného života židovskej minority i väčšinového obyvateľstva," uviedol Štátny archív v Nitre.

Viaceré vystavené reprodukcie dokumentov sa viažu na mesto a jeho blízke okolie, kde žila početná židovská komunita. "Žiaľ, životy väčšiny z jej členov boli ukončené predčasne, a to v podmienkach a spôsobom, ktorý bezprecedentne pošliapal ich ľudskú dôstojnosť. Je potrebné si tieto udalosti pripomínať, aby sa už nikdy viac nezopakovali," zdôraznili organizátori.