Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

V Petržalke obnovili v poradí tretiu z tzv. monumentálnych malieb

Ilustrčané foto. Foto: TASR

Na ôsmich petržalských panelákoch sa kedysi nachádzali tzv. monumentálne maľby, ktoré v čase výstavby sídliska v 80. rokoch vytvorili slovenskí výtvarníci.

Bratislava 25. júla (TASR) - V bratislavskej Petržalke sa podarilo obnoviť v poradí tretiu z tzv. monumentálnych malieb, ktoré "zmizli" pri zatepľovaní bytových domov. Ide o maľbu Znaky Bratislavy na bytovom dome na Blagoevovej ulici. Za obnovou stojí fotograf a aktivista Martin Kleibl a občianske združenie Konduktor. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Autorom diela Znaky Bratislavy z roku 1981 je maliar, monumentalista a textilný výtvarník Peter Günther. Ide o jednoduchú maľbu s geometrickými tvarmi, ktoré majú symbolizovať Bratislavu. "Veľmi nám pomohlo, že sme mali vybavený súhlas vlastníkov, čo skrátilo čas na realizáciu," skonštatoval Kleibl.

Dotáciu na realizáciu diela poskytla aj tentoraz mestská časť, a to vo výške viac ako 3600 eur. Projekt podporil aj Bratislavský samosprávny kraj a Slovenská národná galéria.

Okrem najnovšej maľby sa podarilo obnoviť aj maľbu Mier na Osuského ulici (2015) a Mierovú pieseň na Námestí Hraničiarov (2023). V pláne má Kleibl obnoviť aj ďalšie, kedy, je zatiaľ ešte otázne. Patrí medzi ne napríklad dielo Radosť od Jána Ilavského na Fedinovej ulici (tri tanečnice), dielo Šport od Ota Luptáka na Romanovej ulici (traja bežci) či ďalšie dve maľby od Ivana Vychlopena, ktoré sú však podľa neho "výtvarne dosť komplikované a bude ich treba poriadne premyslieť."

Na ôsmich petržalských panelákoch sa kedysi nachádzali tzv. monumentálne maľby, ktoré v čase výstavby sídliska v 80. rokoch vytvorili slovenskí výtvarníci. Slúžili nielen na umelecké dotvorenie "betónovej džungle", ale aj na lepšiu orientáciu. Všetky sa však v prvých rokoch tretieho milénia stratili pod polystyrénom pri zatepľovaní bytoviek.