Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V piatok otvoria 23. ročník folklórneho festivalu Trnavská brána

Na snímke festival Trnavská brána. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Počas festivalu sa na ľudové trhovisko premení mestské korzo. Vystavené budú aj fotografie z predošlých rokov festivalu. Na Divadelnej ulici zas bude výstava s ľudovým svadobným motívom.

Trnava 13. augusta (TASR) - V piatok (16. 8.) otvoria v Trnave v poradí 23. ročník folklórneho festivalu Trnavská brána. Okrem folklórnych večerov v tamojšom amfiteátri je pripravený aj ďalší program. TASR o tom informovala Tereza Šimončičová z Mestského kultúrneho strediska Zaži v Trnave.

Slávnostné "otvárajte sa trnafské brány" si mestský amfiteáter vypočuje v piatok večer o 18.00 h. "Po 'otváračke' sa o skvelú atmosféru postarajú trnavské folklórne súbory DFS Drienka, DFS Trnavček a UFS Trnafčan v programovom bloku Bárskedy, bársčo, bársjako," priblížili z mestského kultúrneho strediska. Neskôr vystúpi aj folklórny súbor Rozsutec a východoslovenská kapela Iconito so speváčkou projektu Korene.

Druhý festivalový večer otvorí v amfiteátri o 19.00 h program zahraničných hostí "Dojdzite k nám". Ako prvý vystúpi folklórny súbor Handrlák z Kunovíc. Predstaví sa aj folklórny súbor Piskavica z Bosny a Hercegoviny. Potom bude nasledovať program Tradovanie v trojici.

Počas festivalu sa na ľudové trhovisko premení mestské korzo. Vystavené budú aj fotografie z predošlých rokov festivalu. Na Divadelnej ulici zas bude výstava s ľudovým svadobným motívom. Počas soboty (17. 8.) sa prestavia v Nádvorí - priestore súčasnej kultúry výšivkárky a čipkárky. Átriom trnavského kreatívneho centra sa zas bude ozývať rytmický zvuk krosien. V Trnavskom osvetovom stredisku si budú môcť návštevníci zatancovať, pripravený je aj program pre deti. V nedeľu (18. 8.) o 10.00 h sa v Kostole sv. Jakuba uskutoční svätá omša a v amfiteátri sa o 17.00 h predstaví folklórny súbor Máj.