Ako povedal starosta František Petro, ide o jednu z tradičných aktivít obce, pri ktorej sa jej obyvatelia stretávajú.
Autor TASR
Ploské 8. februára (TASR) – Fašiangovú zabíjačku chystajú v obci Ploské v okrese Košice-okolie dvanásty rok. Ako pre TASR povedal starosta František Petro, ide o jednu z tradičných aktivít obce, pri ktorej sa jej obyvatelia stretávajú. Ako hovorí, komunitný život patrí k dedine a treba ho udržať.
"Niekedy sme robili túto našu zabíjačku tak, že sme priniesli celú ošípanú, potom sa opaľovala, oškrabovala. Ľudia sa na to chodili pozerať, ale dnes už o to nie je veľký záujem," povedal s tým, že 150 kilogramov vážiaca sviňa je naporciovaná v chladiacom boxe. Pod prístreškom altánku na futbalovom ihrisku, kde sa bude v sobotu (9.2.) konať obecná zabíjačka, ju prinesú dopoludnia. Prvé výrobky by mohli byť hotové okolo 16.00 h. "Bezplatne, no veľmi odborne na tom budú robiť naši majstri a chlapci, ktorí sa tomu venujú. Jeden je vyučený kuchár a druhý mäsiar," dodal.
"Najprv začíname kapustnicou, potom sa robí perkelt, jaterničky, klobásky, takzvaná Laci pečienka, bravčové a obarové laloky - o to je veľký záujem,“ povedal Petro s tým, že tretí rok sa v rovnakom čase koná zabíjačka aj v časti Ortáše.
Podľa jeho slov posledné roky aj kvôli moru ošípaných a informáciám o rizikovom mäse neodoberajú ošípanú z rúk súkromníka, ale od certifikovanej firmy. "Dnes sme dali vyšetriť aj bráničné piliere na prítomnosť trichinelly, všetko je v poriadku a ľudia tak môžu ochutnávať," dodal.
Na tradičnej zabíjačke sa prvýkrát predstaví aj tamojšia spevácka folklórna skupina Plošťan.
"Niekedy sme robili túto našu zabíjačku tak, že sme priniesli celú ošípanú, potom sa opaľovala, oškrabovala. Ľudia sa na to chodili pozerať, ale dnes už o to nie je veľký záujem," povedal s tým, že 150 kilogramov vážiaca sviňa je naporciovaná v chladiacom boxe. Pod prístreškom altánku na futbalovom ihrisku, kde sa bude v sobotu (9.2.) konať obecná zabíjačka, ju prinesú dopoludnia. Prvé výrobky by mohli byť hotové okolo 16.00 h. "Bezplatne, no veľmi odborne na tom budú robiť naši majstri a chlapci, ktorí sa tomu venujú. Jeden je vyučený kuchár a druhý mäsiar," dodal.
"Najprv začíname kapustnicou, potom sa robí perkelt, jaterničky, klobásky, takzvaná Laci pečienka, bravčové a obarové laloky - o to je veľký záujem,“ povedal Petro s tým, že tretí rok sa v rovnakom čase koná zabíjačka aj v časti Ortáše.
Podľa jeho slov posledné roky aj kvôli moru ošípaných a informáciám o rizikovom mäse neodoberajú ošípanú z rúk súkromníka, ale od certifikovanej firmy. "Dnes sme dali vyšetriť aj bráničné piliere na prítomnosť trichinelly, všetko je v poriadku a ľudia tak môžu ochutnávať," dodal.
Na tradičnej zabíjačke sa prvýkrát predstaví aj tamojšia spevácka folklórna skupina Plošťan.