Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Regióny

V Považskej Bystrici predstavili ľudové kroje žiakom špeciálnych škôl

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Náučné prezentácie viedli etnológovia múzea.

Považská Bystrica 1. júla (TASR) - Predstaviť ľudovú kultúru žiakom špeciálnych škôl bolo hlavným cieľom projektu Učíme sa o ľudovom odeve Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. Informovala o tom garantka projektu Petronela Rágulová.

Náučné prezentácie viedli etnológovia múzea, zamerali sa na odevnú kultúru obcí Dolná Mariková v okrese Považská Bystrica, Záriečie v okrese Púchov a Horná Poruba v Ilavskom okrese. V júni navštívili pracovníci múzea školy pre žiakov so špeciálnymi vzdelávacími potrebami v Považskej Bystrici, Púchove a v Bytči, uskutočnili aj doplnkové vzdelávanie v Dubnici nad Váhom.

Vzdelávacie pásma tvorila prednáška spojená s ukážkami ľudového odevu a tvorivé dielne s aplikovaním ľudovej ornamentiky. Počas tvorivých dielní pracovali deti s textilným materiálom. Pracovníci múzea predtlačili na tričká a tašky autentické vzory z regionálnych výšiviek. Tie následne deti farebne dekorovali fixkami na textil podľa vystavenej predlohy.

Projektu sa zúčastnilo celkovo 184 účastníkov, z toho 142 žiakov špeciálnych materských škôl, základných a praktických škôl. Projekt realizovali z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, spolufinancoval ho Trenčiansky samosprávny kraj.