Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Regióny

V prešovskej nemocnici vyšetrujú tráviaci trakt novou metódou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EUS vyšetrenie umožňuje podľa primára lepšiu selekciu pacientov a znižuje riziko následných komplikácií.

Prešov 27. júna (TASR) - Prešovská nemocnica rozšírila portfólio vyšetrení o endoskopickú ultrasonografiu (EUS). Kombinuje endoskopiu a ultrazvukové vyšetrenie, čím podľa PR manažérky nemocnice Martiny Pavlikovej rozširuje spektrum klasických endoskopických vyšetrení.

"Endosonografia umožňuje zobraziť stenu pažeráka, žalúdka, dvanástnika, žlčníka, žlčových ciest a pankreasu. Veľmi dobre sú prostredníctvom nej zobraziteľné aj ďalšie tkanivá ako lymfatické uzliny, čo zásadným spôsobom spresňuje diagnostiku nádorových ochorení v danej lokalite," uviedol primár oddelenia chirurgie Jaroslav Barla.

"Vyšetrenie umožňuje hodnotiť najrôznejšie slizničné a podslizničné štruktúry, najmä hodnotiť rozsah a hĺbku prerastania zhubných nádorov a ich odlíšenie od nezhubných nálezov," vysvetlil Barla.

EUS vyšetrenie umožňuje podľa neho lepšiu selekciu pacientov a znižuje riziko následných komplikácií. Rovnako umožňuje odber aspiračnej biopsie tenkou ihlou priamo v priebehu vyšetrenia, histologicky tak presne definovať ložiskové patologické zmeny, diferencovať tak medzi nezhubnými a zhubnými ochoreniami.

Najčastejšou indikáciou na vyšetrenie EUS sú ochorenia pankreasu a žlčových ciest. Metóda umožňuje detailne hodnotiť ložiskové zmeny steny hornej časti tráviaceho traktu.

Okrem vyššie popísanej metódy špecialisti v Prešove využívajú už rok aj takzvanú endoskopickú retrográdnu cholangio-pankreatografiu (ERCP), čo je ďalšie endoskopicko-rádiodiagnostické vyšetrenie, používané na zobrazenie žlčových ciest a pankreatického vývodu.

"Spočíva v zavedení kanyly do žlčových ciest, ich naplnení röntgenovou kontrastnou látkou a nasledovnom rádiologickom vyšetrení. Počas tohto vyšetrenia je možný diagnostický a následne aj liečebný výkon," dodala Pavliková.