Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

V Revúcej bude premiéra filmu s príbehmi protifašistického odboja

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Nový dokumentárny film o SNP má verejnosti priblížiť viaceré príbehy protifašistického odboja na Slovensku.

Revúca 26. augusta (TASR) - V kultúrno-vzdelávacom hube Litterra v Revúcej sa v pondelok podvečer uskutoční premiéra nového dokumentárneho filmu o Slovenskom národnom povstaní (SNP). Súčasťou programu bude aj diskusia s odborníkmi. TASR o tom informovalo združenie Post Bellum, ktoré podujatie organizuje.

Nový dokumentárny film o SNP má verejnosti priblížiť viaceré príbehy protifašistického odboja na Slovensku. Bezplatná premiéra filmu sa v Litterre začína o 18.30 h. Počas septembra si film budú môcť pozrieť aj diváci v Tisovci, Banskej Bystrici či Trstenej, v októbri sa premietanie uskutoční aj v Bratislave.

"Revúcu sme ako prvú zo série našich diskusií nevybrali náhodne. Je to mesto, v ktorého blízkosti sa odohrávali boje počas SNP a je taktiež rodiskom veliteľa povstaleckej armády na Slovensku v čase SNP, generála Rudolfa Viesta," uviedlo Post Bellum.

Na pondelkovú premiéru filmu v Litterre nadviaže diskusia o odboji na Slovensku. Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková sa bude rozprávať s historikmi Martinom Poschom z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a vedúcim programu Dokumentujeme z Post Bellum Martinom Rodákom. Súčasťou predstavenia nového filmu v Revúcej je aj panelová výstava o SNP, ktorá v ostatnom čase pribudla na námestí za budovou mestského úradu.