Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

V Šaštíne sa predpoludním uskutoční slávnosť blahorečenia J. Havlíka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Obrad blahorečenia vykoná legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro. Dekrét o mučeníctve Jána Havlíka schválil pápež František v decembri 2023.

Šaštín-Stráže 31. augusta (TASR) - Na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) sa v sobotu predpoludním uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc veriacich. Naposledy, pred šiestimi rokmi, na Slovensku blahorečili Annu Kolesárovú.

Obrad blahorečenia vykoná legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro. Dekrét o mučeníctve Jána Havlíka schválil pápež František v decembri 2023. Schváleniu predchádzala diecézna a rímska fáza procesu blahorečenia.

Počas soboty je potrebné v Šaštíne-Strážach rátať s dopravnými obmedzeniami. Pre autá bude areál až na výnimky uzatvorený. Pripravené sú záchytné parkoviská. Organizátori upozorňujú na zákaz prinášať akékoľvek predmety ohrozujúce bezpečnosť. Platí to aj pre zástavy, transparenty či tlačoviny. Zakázaná je tiež propagácia hnutí, inštitúcií a politických strán.

V piatok (30. 8.) sa v Kostole sv. Vincenta de Paul v bratislavskom Ružinove uskutočnila svätá omša, záver deviatnika a program pre mladých. V Šaštíne si budú môcť veriaci po svätej omši blahorečenia, ktorá sa začne v sobotu o 10.00 h, uctiť relikvie Jána Havlíka. Popoludní je pripravený okrem iného aj program pre deti, mladých či hudobný program. V nedeľu (1. 9.) sa v kostole v bratislavskom Ružinove uskutoční ďakovná svätá omša spojená s uložením relikvií.

Ján Havlík zomrel 27. decembra 1965 na následky psychickej a fyzickej tyranie vo väzení. Odsúdili ho na desať rokov väzenia za vlastizradu, trest mu potom sprísnili o jeden rok za misijnú službu medzi spoluväzňami. Pracoval v jáchymovských uránových baniach, potom bol väznený v Ruzyni, kde sa stal terčom psychického týrania. Po odpykaní trestu ho s vážne podlomeným zdravím prepustili v októbri 1962 na slobodu.