Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

V skanzene vo Svidníku sa súťaží v príprave pirohov

Varenie pirohov. Foto: TASR/Jozef Poliak

V kultúrnom programe sa predstaví skupina SamaJa Banda, heligonkárka Monika Soroková a hosťom z Ukrajiny je kapela Maryna a kompánia.

Svidník 8. septembra (TASR) - Deň ľudových tradícií a 29. ročník súťaže v príprave pirohov sa koná v nedeľu vo svidníckom skanzene Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku. Ako pre TASR uviedol riaditeľ SNM - MUK Jaroslav Džoganik, súťaží päť družstiev - Starostovia a iné milé tvory, Včelári Svidník, Nemocnica Svidník, Šerdečkare a Korunkovčanky. Ich úlohou je v určenom časovom limite pripraviť pirohy s rôznymi náplňami, následne ich ohodnotí porota.

Tradičné jedlo prastarých rodičov, pirohy, múzejníci vybrali na ich popularizáciu ako miestnu špecialitu, unikát kultúrneho dedičstva severovýchodného Slovenska. Dodnes sú podľa nich obľúbeným domácim jedlom a ich ochutnávka je najlákavejšou časťou programu. Okrem súťaže bude rozdaných vyše 10.000 pirohov od predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského a primátorky mesta Svidník Marcely Ivančovej.

SNM - MUK si pre návštevníkov skanzenu v rámci Dňa ľudových tradícií pripravilo program, ktorý potrvá do 18.00 h. K dispozícii sú tradičné výrobky remeselníkov, tvorivá dielňa ručnej blokovej tlače, ponuka včelích produktov, jazda na koni a občerstvenie vo furmanskej krčme. Pripravená je i prehliadka umeleckých textilných diel od dizajnérky Oksany Sokol.

V kultúrnom programe sa predstaví skupina SamaJa Banda, heligonkárka Monika Soroková a hosťom z Ukrajiny je kapela Maryna a kompánia.

Spoluorganizátormi podujatia sú Mesto Svidník a občianske združenie Rusínsko-ukrajinská iniciatíva. Záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike Myroslav Kastran a predseda PSK Milan Majerský.