Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V skanzene Vychylovka predstavujú jedlá z Kysúc

Železničná stanica Vychylovka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Múzeum podujatie pripravilo v spolupráci so ženskou speváckou skupinou Dolinka z Novej Bystrice a v kultúrnom programe sa predstaví aj miestna ľudová hudba Starejší.

Nová Bystrica 14. júla (TASR) - V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke (okres Čadca) predstavujú počas nedele jedlá z Kysúc. Deje sa tak na podujatí Kuchyňa starých materí. TASR o tom informovala vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

"Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali múčne, zemiakové či hubové jedlá. Varili nielen rôzne posúchy, kaše, jednoduché, no o to chutnejšie polievky," uviedla Jančulová.

Ako chutí kapustová polievka s fazuľou, chlieb s masťou a cibuľou či podlesníky pripravené na dobovej peci budú mať možnosť ochutnať návštevníci až do 16.00 h. Múzeum podujatie pripravilo v spolupráci so ženskou speváckou skupinou Dolinka z Novej Bystrice a v kultúrnom programe sa predstaví aj miestna ľudová hudba Starejší.

"Kultúrny program si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, k nahliadnutiu budú tiež výstavy Ornament alebo Vlaky s vôňou dreva," dodala Jančulová.