Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Regióny

V Slovenskom raji pribudlo desať nabíjacích staníc pre elektrobicykle

Na snímke elektrobicykel. Foto: TASR - Martin Baumann

Pribudli aj stojany na bicykle, veľkoplošné mapy, informačné tabule, odpadkové koše, lavičky a stoly.

Hrabušice 1. júla (TASR) - V Národnom parku Slovenský raj pribudla infraštruktúra pre cyklistov. V obciach Hrabušice, Betlanovce, Letanovce, Arnutovce, Spišská Nová Ves, Čingov, Mlynky, Dedinky a Stratená a lokalite Košiarny briežok bolo vybudovaných desať nabíjacích staníc pre elektrobicykle a sedem cyklistických prístreškov, ktoré sú umiestnené v blízkosti turisticky zaujímavých miest. Inovácie zahŕňajú fotovoltické panely, ktoré zabezpečujú energiu pre nabíjacie stanice a ďalšie vybavenie. TASR o tom informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Pribudli aj stojany na bicykle, veľkoplošné mapy, informačné tabule, odpadkové koše, lavičky a stoly. Odpočívadlá ponúkajú aj moderné technologické riešenia, napríklad strešné konštrukcie obsahujú fotovoltické obojstranné panely. Súčasťou odpočívadiel sú aj nabíjacie stanice pre elektrobicykle a mapy s vyznačenými sieťami ďalších elektronabíjačiek.

"Nabíjacie stanice obsahujú elektronické infopanely s mapou a informáciami o projekte a blízkom okolí. Táto snaha je preto skvelým príkladom toho, ako môžu dobre naplánované a realizované investície priniesť benefity pre širokú verejnosť," dodala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podľa predsedu Mikroregiónu Slovenský raj - Sever Marcela Kacvinského je projekt výsledkom spolupráce desiatich obcí a mesta Spišská Nová Ves. "Preukázali, že spoločnými silami je možné dosiahnuť veľké veci a že spolupráca môže priniesť benefity pre celý mikroregión," povedal.

Hlavnou myšlienkou projektu bolo podľa predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku vytvoriť nový produkt cestovného ruchu, ktorý podporí stúpajúci trend využívania elektrobicyklov na cykloturistiku. "Výška podpory pre tento ambiciózny projekt bola 170.000 eur a tieto prostriedky umožnili realizáciu všetkých plánovaných investícií a zabezpečili, že projekt bude mať dlhodobý pozitívny dosah na región," uviedol.

Slovenský raj ponúka vyše 110 km značených cyklotrás, ktoré prechádzajú miestami ako Čingov, Podlesok, Dedinky a Tomášovský výhľad.