Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V Stakčíne diskutovali o dedičstve z 1.svetovej vojny v Poloninách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Súčasťou workshopu bolo aj oboznámenie sa s možnosťami vedeckého výskumu a jeho aplikáciou na ochranu a správu pamiatok.

Stakčín 19. septembra (TASR) - O dedičstve prvej svetovej vojny na území Národného parku Poloniny a severovýchodného Slovenska diskutovali vo štvrtok na workshope v Stakčíne. Cieľom podujatia bolo spojiť samosprávy, štátne inštitúcie a mimovládne organizácie, aby diskutovali o efektívnej správe tohto kultúrneho dedičstva. Ako pre TASR uviedla projektová manažérka Dominika Kusinová, podujatie organizovala Správa Národného parku Poloniny.

"Projekt GOV4PeaCE sa zameriava na vytvorenie spoločnej cezhraničnej vízie pre spravovanie kultúrneho dedičstva vojnových udalostí prvej svetovej vojny. Projekt sa sústreďuje na testovanie nových prístupov k dizajnu múzeí, vytváraniu cezhraničných trás a podpore medzisektorovej spolupráce," dodala Kusinová.

Súčasťou workshopu bolo aj oboznámenie sa s možnosťami vedeckého výskumu a jeho aplikáciou na ochranu a správu pamiatok. Prezentované boli tiež úspešne realizované projekty zamerané na udalosti prvej svetovej vojny. Historici predstavili efektívne prístupy k riadeniu dedičstva z rokov 1914 - 1918, vrátane starostlivosti o vojnové cintoríny.

Ako uviedol koordinátor projektu GOV4PeaCE Martin Drobňák, pohraničné okresy dnešného Prešovského samosprávneho kraja predstavujú jediné miesto na Slovensku, ktoré počas prvej svetovej vojny zasiahla bojová činnosť. "Viditeľným pozostatkom vojnových udalostí na našom území je komplex vojensko-historických pamiatok na východnom Slovensku. Najobsiahlejšiu časť tohto komplexu tvoria vojnové cintoríny, ktorých je vyše 200," doplnil.

Projekt GOV4PeaCE, realizovaný od mája 2024 do októbra 2026, spája 11 partnerov zo šiestich krajín. Jeho hlavným cieľom je integrácia historických miest prvej svetovej vojny do širších politík a stratégií ochrany kultúrneho dedičstva. Projekt je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.