Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

V trnavskej Galérii Výklad otvoria v utorok výstavu Nejistá minulost

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Fotografie na výstave nie sú statickými obrazmi minulosti, ale aktívnymi nástrojmi prehodnocovania. Autori sa postavili k minulým udalostiam s novým pohľadom, približuje galéria.

Trnava 26. augusta (TASR) - V trnavskej Galérii Výklad sa v utorok (27. 8.) o 19.00 h uskutoční vernisáž výstavy Nejistá minulost od kolektívu autorov Promille. Výstava má ukázať, že prehodnocovanie minulosti nie je len umelecký proces, ale aj neoddeliteľná súčasť individuálnej a kolektívnej identifikácie. TASR o tom informoval tím Galérie Výklad.

"Fotografie na výstave nie sú statickými obrazmi minulosti, ale aktívnymi nástrojmi prehodnocovania. Autori sa postavili k minulým udalostiam s novým pohľadom," približuje galéria. Každý z autorov prináša na výstavu svoj osobný príbeh, ktorý sa spája s rodinnými prostredím, osobnými traumami alebo historickými zlomami. Autori sa pokúšajú prekročiť hranice medzi individuálnymi a kolektívnymi prežitkami. "Ich osobné príbehy sa stávajú univerzálnymi tým, že divákov nútia zamýšľať sa nad vlastnými spomienkami, identitou a miestom v histórii," dodáva galéria. Výstava bude otvorená do 7. októbra.

Promille kolektív je voľné zoskupenie českých a slovenských autorov, do ktorého patrí Petr Drápela, Ľubomír Hajdučík, Dan Hromada, František Javorský či Peter Lančarič. Fotografický kolektív vznikol počas štúdia na Inštitúte tvorivej fotografie Slezskej univerzity v Opave. Názov kolektívu odkazuje na tisícinu celku. V kontexte fotografie jedna tisícina sekundy predstavuje veľmi krátku dobu expozície, ktorá má schopnosť "zmraziť" čas.