Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom sa vo štvrtok začína tradičný jarmok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Svätokrížskom dome sa budú konať Župné trhy, ktoré podľa jej slov ponúknu rozmanitý výber regionálnych produktov a tradičných výrobkov.

Žiar nad Hronom 10. októbra (TASR) - V Žiari nad Hronom sa začína vo štvrtok tradičný Žiarsky jarmok. V predvečer hlavného jarmočného dňa láka návštevníkov najmä na stánky s občerstvením a kultúrny program. O zábavu sa večer postarajú tri mladé kapely z regiónu.

Ako informovala žiarska samospráva, súčasťou jarmoku bude aj Remeselná ulička, ktorú návštevníci nájdu na konci Ulice Š. Moysesa. Aj tento rok sa podľa riaditeľky podujatia Zuzany Beliančínovej do remeselnej uličky prihlásilo množstvo predajcov, ktorí predstavia svoje tradičné remeslá.

V Svätokrížskom dome sa budú konať Župné trhy, ktoré podľa jej slov ponúknu rozmanitý výber regionálnych produktov a tradičných výrobkov. Okrem tradičných stánkov budú súčasťou jarmoku aj zábavné atrakcie a bohatý kultúrny program.

Podujatie, ktoré patrí medzi najväčšie svojho druhu v okolí, si vyžiada aj dopravné obmedzenia. Pre cestnú premávku bude počas konania jarmoku uzavreté Svätokrížske námestie, obmedzenia sa dotknú aj ulíc Hviezdoslavova, Š. Moysesa a A. Kmeťa. Zriadené budú tiež dve bezplatné záchytné parkoviská, a to na Partizánskej ulici pri športovej hale a pri futbalovom štadióne.

Jarmok sa v Žiari organizuje v jesennom termíne od začiatku 90. rokov. Táto historická tradícia je v meste dlhodobá. Ide o nadväznosť na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa v niekdajšom Svätom kríži nad Hronom konali od 14. storočia. Podujatie patrí medzi najväčšie v regióne, vlani prilákalo približne 20.000 ľudí.