Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Regióny

V Žiline otvorili Centrum pomoci pre ľudí z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Postupne tam nájde bezpečné útočisko 100 až 120 občanov Ukrajiny, najmä žien, detí a starších ľudí.

Bratislava 23. marca (TASR) - Centrum pomoci pre občanov z Ukrajiny otvoril Slovenský plynárenský podnik (SPP) v bývalom vzdelávacom stredisku v Žiline – Hruštinách. Postupne tam nájde bezpečné útočisko 100 až 120 občanov Ukrajiny, najmä žien, detí a starších ľudí. TASR o tom informoval hovorca podniku Ondrej Šebesta.

V spolupráci s humanitárnymi organizáciami a dobrovoľníkmi v Žiline im poskytnú aj stravu, prístup k informáciám a spojenie s ich blízkymi. "Aj psychologickú, zdravotnú, materiálnu pomoc a podporu, napríklad v oblasti školskej dochádzky detí a pracovných príležitostí. Ubytovaným ľuďom bude k dispozícii ukrajinsky hovoriaci koordinátor," uviedol Šebesta.

Nadácia SPP zas spúšťa mimoriadny grantový program v celkovej sume 50.000 eur pre obce na slovensko-ukrajinskej hranici, ktoré sú najviac zasiahnuté príchodom vojnových utečencov na Slovensko. "Obce budú môcť prostriedky využiť na financovanie potrieb v súvislosti s príchodom občanov Ukrajiny či tretích krajín utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. A to aj spätne od 24. februára 2022. Viac informácií o grantovom programe je k dispozícii na webovej stránke nadácie," doplnil Šebesta.