Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Vedci z UKF v Nitre budú skúmať povodňové hrozby

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Lukáš Mužla

Hlavným cieľom projektu je vytvoriť metodiku pre mapovanie a hodnotenie povodňovej hrozby s využitím detailných geopriestorových údajov a hybridných prístupov.

Nitra 12. septembra (TASR) - Vedci z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre získali zdroje na projekt zameraný na mapovanie povodňových hrozieb. Tím odborníkov zo štyroch katedier Fakulty prírodných vied a informatiky (FPVaI) uspel vo výzve z Plánu obnovy a odolnosti. Ako informovala UKF, celková výška oprávnených výdavkov je 1.748.841,79 eura.

Hlavným cieľom projektu je vytvoriť metodiku pre mapovanie a hodnotenie povodňovej hrozby s využitím detailných geopriestorových údajov a hybridných prístupov. Tie majú podľa vedcov zahrňovať aj strojové učenie, hydrologicko-hydraulické prístupy a analýzu údajov diaľkového prieskumu Zeme. "Na projekte sa bude podieľať interdisciplinárny tím odborníkov z katedry geografie, geoinformatiky a regionálneho rozvoja, katedry ekológie a environmentalistiky a katedier informatiky a matematiky," uviedla UKF.

Podľa autorov projektu predstavujú povodne každoročný problém na celom svete. "Opakujú sa nepravidelne na základe aktuálnych spúšťacích a predbežných faktorov, ktoré sa menia v priestore a čase pod vplyvom klimatických zmien i ľudských intervencií. Mapovanie a hodnotenie povodňovej hrozby je preto nevyhnutné, pretože ide o základný krok k prijatiu stratégií a opatrení na ochranu pred ich následkami," skonštatovali.