V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov.
Autor TASR
Michalovce 15. decembra (TASR) - Tradičnú domácu zabíjačku si dnes naživo mohli pozrieť návštevníci Vianočných trhov v centre Michaloviec. Početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka, ako aj výrobu zabíjačkových špecialít, z ktorých mohli ochutnať.
Gazdovská zabíjačka je už roky populárnou súčasťou michalovských Vianočných trhov. "Je to ukážka, ako sa kedysi na dedinách v tomto čase postupovalo. Veríme, že tí, ktorí to zažili, si radi zaspomínajú, ako to vyzeralo, a pre tých, ktorí to nepoznajú, to môže byť zaujímavá atrakcia," uviedol pre TASR primátor mesta Viliam Zahorčák. V súvislosti s postupom pri zabíjačkách dodal, že špecifikom Zemplína bolo opaľovanie prasiatka na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde sa obarovalo.
V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov, akými sú klobásy, jaternice či tlačenka. "Podujali sa na to starostovia obcí z mikroregiónu Duša," priblížil primátor.
Na postup prác pri demonštratívnej zabíjačke dohliadal zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič. "Na Zemplíne sa zabíjačky robili bežne, zvyčajne dve, pred Vianocami a pred Veľkou nocou. Keďže žijeme v meste, kde mnoho detí i dospelých sa na zabíjačkách nezúčastňuje, tak im chceme ukázať, aké to kedysi bolo," povedal.
Gazdovská zabíjačka je už roky populárnou súčasťou michalovských Vianočných trhov. "Je to ukážka, ako sa kedysi na dedinách v tomto čase postupovalo. Veríme, že tí, ktorí to zažili, si radi zaspomínajú, ako to vyzeralo, a pre tých, ktorí to nepoznajú, to môže byť zaujímavá atrakcia," uviedol pre TASR primátor mesta Viliam Zahorčák. V súvislosti s postupom pri zabíjačkách dodal, že špecifikom Zemplína bolo opaľovanie prasiatka na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde sa obarovalo.
V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov, akými sú klobásy, jaternice či tlačenka. "Podujali sa na to starostovia obcí z mikroregiónu Duša," priblížil primátor.
Na postup prác pri demonštratívnej zabíjačke dohliadal zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič. "Na Zemplíne sa zabíjačky robili bežne, zvyčajne dve, pred Vianocami a pred Veľkou nocou. Keďže žijeme v meste, kde mnoho detí i dospelých sa na zabíjačkách nezúčastňuje, tak im chceme ukázať, aké to kedysi bolo," povedal.