Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Regióny

Vihorlatské múzeum oslávi 40. výročie sprístupnenia skanzenu

Expozícia ľudovej architektúry (skanzen) Vihorlatského múzea v Humennom počas piatich letných nedieľ vždy od 14. do 18. hodiny cyklus tvorivých dielní tradičných remesiel pre verejnosť s názvom Oživené remeslá. Foto: TASR/Roman Hanc

Skanzen Vihorlatského múzea navštívi ročne v priemere vyše 6000 návštevníkov.

Humenné 6. júla (TASR) - Expozícia ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom, známa ako skanzen, chystá v nedeľu (7. 7.) slávnostné popoludnie s bohatým programom. Ako pre TASR uviedol etnograf múzea Jozef Fundák, pripomenú si tým tohtoročné 40. výročie jej sprístupnenia verejnosti.

"Od 14.00 do 18.00 h budú v expozícii prezentované tradičné remeslá, ochutnávka jedál a prehliadka expozície. Pre najmenších návštevníkov máme pripravený drevený kolotoč. Tradičný odev je názov výstavy tvorenej výberom z múzejnej zbierky tradičného odevu regiónu, ktorá bude inštalovaná v objektoch v skanzene," spresnil s tým, že chýbať nebude ani folklórne vystúpenie či ľudové divadlo.

Expozíciu po jej desaťročnom budovaní a získavaní múzejných exponátov otvorili v júli 1984. Skanzen tvorí areál s 15 objektmi tradičnej architektúry, ktoré zastupujú zbernú oblasť múzea - okresy Humenné, Snina a Medzilaborce. Najvýznamnejším a najstarším objektom je drevený kostolík - cerkov, ktorý bol postavený pôvodne v Novej Sedlici a v tomto roku oslavuje 260. výročie.

Skanzen Vihorlatského múzea navštívi ročne v priemere vyše 6000 návštevníkov.