Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Vitalitu stromov v Košickom parku podporujú zavlažovacími vakmi

Na snímke megavaky na zavlažovanie stromov v mestskom parku v Košiciach 8. júla 2022. Foto: TASR – František Iván

Potreba dodatočného zalievania vegetácie v meste sa podľa SMsZ stáva v súčasnej dobe extrémnych prejavov počasia otázkou jej prežitia.

Košice 26. júla (TASR) - Vitalitu veľkých a starých stromov v Mestskom parku v Košiciach podporujú počas sucha veľkokapacitnými zavlažovacími vakmi. Ich využitie sa počas aktuálneho výrazného zrážkového deficitu môže stať kľúčovým na zachovanie dobrej kondície veľkých stromov. Informuje o tom Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach na sociálnej sieti.

Potreba dodatočného zalievania vegetácie v meste sa podľa SMsZ stáva v súčasnej dobe extrémnych prejavov počasia otázkou jej prežitia. "SMsZ využíva od roku 2022 štyri vaky s objemom 1500 litrov, ktoré sa dajú používať jednotlivo, ale aj spoločne, pričom dokážu jednorazovou aplikáciou zabezpečiť potrebnú dávku vody aj pre plne dospelý strom," uviedla SMsZ. Vysvetlila, že oproti bežnej zálievke sa voda uvoľňuje postupne počas približne 12 hodín adresne na miesto s aktívnym koreňovými vlásočnicami za okrajom koruny, cez ktoré strom získava vodu zo zrážok.

Okrem veľkokapacitných vakov SMsZ využíva na zavlažovanie stromov aj sortiment malých zavlažovacích vakov, ktoré pri nových výsadbách v meste využívajú od roku 2020.