Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

Vo veku 50 rokov zomrel architekt Pavel Ďurko

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie patria Námestie SNP v Trnave, Kreatívne centrum, budova Seminára sv. Štefana - Stephaneum a tiež obnova mestských hradieb či karnera za Bazilikou sv. Mikuláša.

Trnava 30. augusta (TASR) - V stredu 28. augusta zomrel vo veku 50 rokov architekt a bývalý zamestnanec mesta Trnava Pavel Ďurko. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v stredu 4. septembra o 15.00 h na trnavskom cintoríne na Ulici Terézie Vansovej. Mesto Trnava o tom informovalo na svojom webe.

"Bol najvýznamnejšou osobnosťou architektúry v Trnave v oblasti obnovy historických budov. Vďaka jeho talentu a láske k architektúre máme v našom meste mnoho významných rekonštrukcií a stavieb, ktoré nesú jeho meno," priblížila samospráva.

Medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie patria Námestie SNP v Trnave, Kreatívne centrum, budova Seminára sv. Štefana - Stephaneum a tiež obnova mestských hradieb či karnera za Bazilikou sv. Mikuláša. Medzi jeho ďalšie významné diela patrí aj rozsiahla rekonštrukcia kaštieľa vo Voderadoch a obnova Nyáryovskej kúrie v Bučanoch.

"Okrem historických budov sa venoval aj projektovaniu bytových stavieb a cirkevných budov. Jeho rukopis nájdeme v obytných súboroch na Botanickej a Koniarekovej ulici, v polyfunkčnom dome Na hlinách či v pastoračnom centre na Prednádraží," doplnilo mesto Trnava. Z plánovaných projektov mesta pripravil kompletnú projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii Emmerovej vily v Ružovom parku a tiež k obnove verejného priestoru pred obchodným domom na Paulínskej ulici.