Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

Vo veku 98 rokov zomrel detský infektológ Ján Virgala

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Virgala bol prvým primárom samostatného detského infekčného oddelenia vo vtedajšej Krajskej detskej nemocnici v Košiciach, kde pôsobil od roku 1966.

Košice 11. októbra (TASR) - Vo veku 98 rokov zomrel detský infektológ Ján Virgala. Informovala o tom Detská fakultná nemocnica (DNF) Košice na sociálnej sieti. Virgala bol priekopníkom v diagnostike a liečbe viacerých ochorení, ako aj v oblasti očkovania.

Virgala bol prvým primárom samostatného detského infekčného oddelenia vo vtedajšej Krajskej detskej nemocnici v Košiciach, kde pôsobil od roku 1966. "V tejto pozícii strávil 26 rokov, počas ktorých sa zapísal medzi uznávaných odborníkov v oblasti infektológie," uviedla DFN.

Pripomenula, že bol priekopníkom v diagnostike a liečbe závažných ochorení, ako toxokaróza, Kawasakiho choroba, Reyov syndróm a nozokomiálne nákazy. "Bol silným zástancom racionálnej antibiotickej liečby a dôsledne dbal na hygienicko-epidemiologické zásady, pričom kládol mimoriadny dôraz na hygienu rúk," dodala.

V roku 2016 získal pri príležitosti životného jubilea 90 rokov Cenu primátora mesta Košice za celoživotný prínos a šírenie osvety v oblasti pediatrie a infektológie. "Patrí do generácie pediatrov, ktorí boli pioniermi očkovania na východnom Slovensku. Po druhej svetovej vojne chodil s vakcínami po východoslovenských dedinách a šíril osvetu," uviedol vtedy magistrát s tým, že počas svojej profesionálnej kariéry zaočkoval tisíce detí a ďalšie stovky liečil ako infektológ. Bol tiež medzi prvými zaočkovanými Slovákmi proti ochoreniu COVID-19.

Posledná rozlúčka s Virgalom sa konala vo štvrtok (10. 10.) v Košiciach.