Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Vo Zvolene odhalili spomienkovú dlaždicu venovanú M. Matrtajovej

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Foto: Facebook Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

O venovaní spomienkovej dlaždice herečke pri príležitosti jej životného jubilea rozhodli zvolenskí mestskí poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva na základe návrhu DJGT.

Zvolen 17. októbra (TASR) - Na chodníku pred Divadlom Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene vo štvrtok podvečer slávnostne odhalili spomienkovú dlaždicu venovanú Magde Matrtajovej. Herečka tento rok oslávila 90. narodeniny, členkou zvolenského divadla je od jeho prvej sezóny.

O venovaní spomienkovej dlaždice herečke pri príležitosti jej životného jubilea rozhodli zvolenskí mestskí poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva na základe návrhu DJGT. Ako uviedol riaditeľ divadla Peter Kováč, talent Matrtajovej mohlo sledovať niekoľko generácií divákov v množstve rôznorodých postáv. K jej profilovým postavám patrila napríklad Daisy Werthanová, ktorú stvárnila v inscenácii Šofér slečny Daisy. Objavila sa aj vo filmoch či v rozhlase a je držiteľkou viacerých ocenení zo spoločenského života.

Na chodníku pred DJGT boli v uplynulých rokoch osadené dlaždice venované viacerým významným osobnostiam spojených s mestom Zvolen. Patria napríklad hercovi Andrejovi Mojžišovi, ktorý bol celý svoj profesionálny život verný zvolenskému divadlu či rodákom zo Zvolena Jurajovi Slezáčkovi a Milanovi Lasicovi. Spomienkovú dlaždicu tu má aj futbalový tréner Václav Ježek, ktorý doviedol Československo k titulu majstra Európy.