Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Voda z Kubranskej kyselky v Trenčíne nie je vhodná na pitie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Odborní pracovníci RÚVZ zistili v odobratej vzorke zvýšené hodnoty Escherichia coli, abiosestón, enterokokov a koliformných baktérií.

Trenčín 16. septembra (TASR) - Voda z Kubranskej kyselky v Trenčíne nie je aktuálne pitná. Vzorky vody, ktoré odobral Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trenčín, nevyhovovali požiadavkám na mikrobiologické ukazovatele. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Odborní pracovníci RÚVZ zistili v odobratej vzorke zvýšené hodnoty Escherichia coli, abiosestón, enterokokov a koliformných baktérií. Obyvateľov upozorňujú, že kvalita vody v kyselkách nie je pravidelne sledovaná ako pitná voda určená na hromadné zásobovanie," doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, podľa hygienikov nie je zdokumentovaný chemizmus a účinky kyseliek na ľudský organizmus. Zistené hodnoty sú len informáciou o kvalite kyseliek v danom čase odberu.

"Preto RÚVZ odporúča, aby obyvatelia kyselky s vyhovujúcou kvalitou využívali len ako doplnkový zdroj pitnej vody, a nie ako trvalý zdroj pitnej vody," zdôraznila Ságová s tým, že konzumácia vody z prírodných kyseliek je vždy na vlastné riziko.