Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

V Košiciach spustili do prevádzky nový angiograf za takmer 2 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

VÚSCH ročne zrealizuje takmer 8000 výkonov, počas ktorých využíva angiografické zobrazenie.

Košice 15. augusta (TASR) - Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach vo štvrtok slávnostne spustil do prevádzky nový robotický angiografický prístroj za viac ako 1,95 milióna eur. Slúžiť bude na Oddelení intervenčnej kardiológie pri liečbe infarktov a ďalších ochorení srdca. Ako uviedol generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín, ide o najmodernejšiu verziu zariadenia.

Ku generačnej výmene jedného zo šiestich angiografov vo VÚSCH došlo po 15 rokoch. Spresnil, že zariadenie ARTIS pheno ako jediné na trhu dokáže nasnímať a znázorniť obraz v 3D pri rotácii 360 stupňov, pričom má najmodernejšie softvérové vybavenie. Na zobrazenie v najvyššej kvalite pri najnižšej možnej radiačnej záťaži pacienta a medicínskeho personálu využíva umelú inteligenciu. Zariadenie budú používať predovšetkým kardiológovia implantujúci chlopne či stenty bez otvárania hrudníka.

"Znižuje aj dĺžku samotného výkonu a žiarenia na pacienta, a to približne o 20 - 30 percent. Softvér umožňuje, aby sme naraz videli röntgenový obraz, kde máme katéter, a zároveň nám umožňuje sledovať aktuálne ECHO," spresnil primár oddelenia Róbert Novotný s tým, že vďaka pomocným zobrazovacím metódam je nabodnutie cievy menej bolestivé a stresujúce, čo zároveň zlepšuje výsledky liečby.

Zariadenie bolo vyvinuté na použitie v intervenčnej rádiológii, minimálne invazívnej chirurgii, intervenčnej kardiológii a pre hybridné operačné sály. Ako za Siemens Healthineers Slovensko povedal Radoslav Kaminský, výhodou najnovšej generácie tohto robotického systému je aj rýchlosť, ktorou vie reagovať na pokyny operatéra. Pripomenul, že na Slovensku sú dva takéto angiografy, oba v Košiciach.

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) dokážu takéto prístroje zlepšovať a inovovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku, pričom benefity, ktoré ponúkajú, ocenia pacienti aj zdravotnícky personál.

VÚSCH ročne zrealizuje takmer 8000 výkonov, počas ktorých využíva angiografické zobrazenie.