Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Regióny

Východoslovenské múzeum organizuje oslavy 330. výročia Rákociho svadby

Na fotografii knieža František II. Rákoci počas výstavy "Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo" v bratislavskom Primaciálnom paláci. Foto: TASR – Andrej Galica

Projekt podporený Fondom malých projektov a Košickým samosprávnym krajom získal z Európskej únie financovanie vo výške 39.645 eur.

Košice 21. septembra (TASR) - Slávnostným sprievodom múzejníkov, hercov v dobových kostýmoch a verejnosti, na čele s mladomanželmi v starodávnom oblečení, oslávia v sobotu popoludní v Košiciach 330. výročie sobáša Františka II. Rákociho a Šarloty Amálie. Veľkolepú Rákociho svadbu organizuje Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. TASR o tom informovala vedúca oddelenia propagácie a prezentačnej činnosti VSM Lenka Šafranová.

Sprievod poputuje od Historickej účelovej budovy VSM na Námestí Maratónu mieru cez Hlavnú ulicu až do areálu Katovej bašty, kde bude prebiehať pestrý program do 20. hodiny.

"Populárna skupina Fringia, obľúbená najmä medzi nadšencami histórie, predvedie divákom vernú rekonštrukciu sobáša Rákociovcov podľa dobových zvykov," doplnila Šafranová. Dodala, že na podujatí bude k dispozícii aj fotografovanie s mladomanželmi či bohatá svadobná hostina. Taktiež pripravili aj dobové tance, živú hudbu, vystúpenia šermiarov, sokoliarov a kaukliarov, prehliadku dravcov, prezentáciu slovenských a maďarských múzeí, remeselnícke trhy a dielne. Súčasťou programu je aj vojenské táborisko s prehliadkou historického výstroja a výzbroje, výcvik mladých bojovníkov.

Projekt podporený Fondom malých projektov a Košickým samosprávnym krajom získal z Európskej únie financovanie vo výške 39.645 eur. Jeho cieľom je posilniť slovensko-maďarské cezhraničné väzby a podporiť poznanie kultúrneho dedičstva a rozmanitosti oboch krajín.