Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Regióny

Výnosy z parkovania použije Prievidza na dopravné investície

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Financie plánuje samospráva mesta využiť na vybudovanie spevnených plôch na sídlisku Mládeže, Dlhej ulici a modernizáciu svetelnej križovatky v meste pri Nadjazdovej ulici.

Prievidza 18. apríla (TASR) - Spoplatnenie parkovania v centrálnej mestskej parkovacej zóne (CMPZ) Prievidze prinieslo už za prvé mesiace príjmy do mestskej pokladnice. Tie plánuje samospráva mesta využiť na vybudovanie spevnených plôch na sídlisku Mládeže, Dlhej ulici a modernizáciu najvyťaženejšej svetelnej križovatky v meste pri Nadjazdovej ulici.

Spevnené plochy na sídlisku Mládeže sa začínajú budovať už v týchto dňoch a obyvateľom by mali byť k dispozícii od konca mája tohto roku. "Okrem realizovaného projektu na sídlisku Mládeže sa projektovo pripravujú aj ďalšie spevnené plochy na Dlhej ulici. Tie budú vodičom k dispozícii taktiež v tomto roku," uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Vysvetlil, že k vybudovaniu spevnených plôch v týchto častiach mesta sa radnica rozhodla na základe výsledkov prieskumu statickej dopravy, ktorý bol realizovaný v októbri 2012. "Výsledky prieskumu ukázali, že práve v týchto lokalitách je najväčší nedostatok miest v rámci centrálnej mestskej parkovacej zóny," doplnil.

Príjmy sa využijú na modernizáciu svetelnej signalizácie

Príjmy z parkovania sa využijú aj na modernizáciu najstaršej svetelnej signalizácie v meste na križovatke Ulice Matice slovenskej, Nábrežia svätého Cyrila, Nábrežia svätého Metoda a Nadjazdovej ulice. Projekt by mal byť dokončený už v tomto roku. "Cestná svetelná signalizácia na spomínanej križovatke je v prevádzke od roku 1975 a je poslednou tranzistorovo riadenou signalizáciou v meste. Posledných desať rokov je však v havarijnom stave a je vysoko poruchová. To, pochopiteľne, spôsobuje nespoľahlivé riadenie dopravy v tomto mimoriadne dôležitom dopravnom uzle. V rozpočte mesta dlhé roky neboli finančné prostriedky na jej modernizáciu, preto primátorka rozhodla o využití výnosov z parkovania na tento účel," vysvetlil ďalej Ďureje a doplnil, že v januári 2013 bola spracovaná projektová dokumentácia modernizácie, ktorá v týchto dňoch prešla potrebnou autorizáciou. 

"V súčasnosti sa pripravuje stavebné konanie. Po zrealizovaní pôjde o jednu z najmodernejších cestných svetelných signalizácií na Slovensku. Zlepší sa tým dynamika a efektivita riadenia dopravy, čo prispeje najmä k skráteniu času čakania vozidiel a výrazne sa zlepší priepustnosť križovatky. V projekte bude použitá LED technológia svietidiel, radič s mikroprocesorovým riadením a dynamické riadenie priepustnosti na princípe kamier. Rozpočet bol projektantom stanovený na 84.000 eur," dodal Ďureje.