Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

Výročie povstania si pripomenú aj pri pamätníku na Dargove

Z pietneho aktu kladenia vencov pri Pamätníku oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku pri príležitosti 79. výročia Slovenského národného povstania v utorok 29. augusta 2023. Foto: TASR - František Iván

Pamätník oslobodenia a víťazstva od akademického sochára Vojtecha Löfflera odhalili v roku 1955 pri príležitosti 10. výročia bojov o Dargovský priesmyk.

Košice 28. augusta (TASR) - Oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa budú konať vo štvrtok (29. 8.) popoludní pri Pamätníku oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku. Po pietnom akte kladenia vencov bude súčasťou ponuky pre verejnosť prehliadka dobovej bojovej techniky, výstava v Sieni bojovej slávy, kultúrny program a aktivity pre deti. V rámci osláv sa dopoludnia uskutoční aj Pochod vďaky na Dargov z okolitých obcí.

Podujatie pri pamätníku sa začne o 14.00 h. "O sprievodný kultúrny program sa od 15.00 h postarajú LenART Quartet - členovia Štátnej filharmónie Košice, Bubnová show Batida a predstavenie pre deti predvedie Bábkové divadlo Košice. Od 17.00 do 18.00 h vystúpi skupina Iconito," informoval Košický samosprávny kraj (KSK). Pripravené budú aj tvorivé dielne či ukážky prvej pomoci.

Pamätník oslobodenia a víťazstva od akademického sochára Vojtecha Löfflera odhalili v roku 1955 pri príležitosti 10. výročia bojov o Dargovský priesmyk. Spolu so Sieňou bojovej slávy ho spravuje Centrum kultúry Košického kraja.

"Hoci Dargovský priesmyk nebol priamo dejiskom bojov Slovenského národného povstania, ide o taký významný míľnik našej histórie, ktorý ovplyvnil budúcnosť celej krajiny, že si ho na tomto pietnom mieste spojenom s oslobodzovaním Slovenska každoročne pripomíname," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V poradí 19. ročník Pochodu vďaky na Dargov približne s 13-kilometrovou trasou bude viesť z dvoch východiskových bodov - od Slančíka a Ruskova. Účastníci sa stretnú na Regete - hájovni, odkiaľ sa spoločne vydajú na Dargovský priesmyk po turistickej trase označenej červenou farbou.