Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Regióny

Výskumníci skúmajú národný genóm Slovákov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Rozsiahly výskum odhalí, na aké ochorenia sú Slováci náchylní, aké liečivá budú efektívnejšie fungovať i ktoré by mohli poškodiť zdravie, aké genetické varianty sú prítomné medzi Slovákmi.

Nitra 15. októbra (TASR) - V laboratóriách biobanky Medixbank v Nitre prebieha projekt sekvenovania národného genómu. Rozsiahly výskum odhalí, na aké ochorenia sú Slováci náchylní, aké liečivá budú efektívnejšie fungovať i ktoré by mohli poškodiť zdravie, aké genetické varianty sú prítomné medzi Slovákmi. Vedci analyzujú DNA viac ako 1300 osôb z celého Slovenska, informovala vedúca projektu Michaela Hýblová.

Projekt ľudského genómu bol vo svete založený pred 30 rokmi. Odvtedy preskúmalo gény svojich obyvateľov viac ako 40 krajín. Na Slovensku sa výskum začal v tomto roku. "Projekt Slovenský Genóm je unikátny v tom, že nám umožňuje lepšie porozumieť genetickým predispozíciám slovenskej populácie na rôzne ochorenia. Zjednodušene, čo sa skrýva v našich génoch a aké zdravotné riziká nám hrozia," povedala Hýblová.

Prvé výsledky budú známe do konca tohto roka. Poznatky z výskumu budú kľúčové pre rozvoj personalizovanej medicíny na Slovensku a poskytnú odborníkom cenné informácie o príčinách chorôb. Výsledky pomôžu v presnejšej diagnostike a cielenejšej liečbe optimalizovanej na základe genetických profilov.

Rozsiahly projekt sa uskutočňuje v biobanke Medixbank, ktorú zriadila nezisková organizácia Medirex Group Academy. Expertné pracovisko zbiera, spracúva a uchováva biologické vzorky, pričom sa špecializuje primárne na tekutiny. S takmer 30.000 vzorkami od viac ako 4600 dobrovoľných darcov predstavuje biobanka v Nitre unikátnu platformu pre štúdium a liečbu širokého spektra ochorení.

Zbierka zahŕňa vzorky krvi, tkanív, DNA a iných biologických materiálov. "Zameriavame sa najmä na civilizačné ochorenia ako cukrovka a zápalové ochorenia čriev, ale máme aj rozsiahle kolekcie vzoriek súvisiacich s onkologickými a infekčnými ochoreniami vrátane COVID-19. Taktiež zbierame vzorky aj od zdravých ľudí, ktoré sú kľúčové pre porovnávacie štúdie," potvrdil koordinátor biobanky Andrej Minich.