Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. december 2024Meniny má Sláva a Slávka
< sekcia Regióny

Výskumníci z SPU vyvíjajú nové receptúry na zdravé vianočné oblátky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Experimentálne vyvíjané produkty bude potravinový inkubátor ako špecializované pracovisko Výskumného centra AgroBioTech ponúkať na interné účely univerzity.

Nitra 27. októbra (TASR) - Výskumníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vyvíjajú nové receptúry zdravších vianočných oblátok. Na ich vývoji pracujú v potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech. "Skúšali sme klasické oblátky na báze mlieka, múky, cukru, vanilky a masla. Receptúru sme inovovali a pripravili sme pokusné oblátky s prídavkom zeleného čaju, škorice, kávy, pomaranča a jedlých kvetov," informovala riaditeľka výskumného centra Lucia Gabríny. V ďalších dňoch pripravujú výskumníci aj vegánske varianty na báze alternatívnych rastlinných mliek.

Experimentálne vyvíjané produkty bude potravinový inkubátor ako špecializované pracovisko Výskumného centra AgroBioTech ponúkať na interné účely univerzity. "Ochutnať ich budú môcť zamestnanci či študenti na podujatiach organizovaných univerzitou. V budúcnosti by sme chceli ponúknuť naše výrobky aj na predaj, no zatiaľ nemáme schválenú prevádzku. Schvaľovací proces je veľmi zdĺhavý a získať všetky povolenia môže trvať ešte niekoľko mesiacov," skonštatovala Gabríny.