Projekt je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie, a koordinovaný Varšavskou univerzitou.
Autor TASR
Nitra 2. augusta (TASR) - Výsledkom projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs – Zapojenie konzumentov do vývoja nového produktu, ktorý realizuje Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, je Senior Plus bielkovinová raňajková kaša. Produkt s novou unikátnou receptúrou je výživovo presne modifikovaný pre skupinu ľudí nad 65 rokov s kľúčovými atribútmi, ako efektivita, priaznivý vplyv na zdravie, jednoduchá príprava či nezameniteľná chuť, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.
Projekt je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie, a koordinovaný Varšavskou univerzitou. Na Slovensku je realizovaný prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU a výskumného centra AgroBioTech. Prvé aktivity projektu sa začali vlani, ovplyvnila ich pandémia ochorenia COVID-19. Pre obmedzenia sa aktivity projektu uskutočnili formou online kreatívnych seminárov. Starší spotrebitelia premýšľali nad rastlinnými náhradami mäsa a bezmäsovými produktmi, ich úlohou bolo vymyslieť originálny recept na jedlo bez obsahu živočíšnych prísad.
Projekt EIT Food RIS CEL 2021 bude ďalej pokračovať náborom spoločností z potravinárskeho priemyslu prostredníctvom otvorenej výzvy a následnou sériou skupinových online diskusií v septembri až novembri, keď sa stretnú zástupcovia potravinárskych spoločností, obalových spoločností spolu s lokálnymi predajcami a maloobchodníkmi. „Finálne stretnutie bude opäť venované kľúčovým zisteniam projektu, novým poznatkom a spoločnej diskusii medzi spotrebiteľmi a zástupcami firiem,“ uviedla Chosraviová.
Projekt je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie, a koordinovaný Varšavskou univerzitou. Na Slovensku je realizovaný prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU a výskumného centra AgroBioTech. Prvé aktivity projektu sa začali vlani, ovplyvnila ich pandémia ochorenia COVID-19. Pre obmedzenia sa aktivity projektu uskutočnili formou online kreatívnych seminárov. Starší spotrebitelia premýšľali nad rastlinnými náhradami mäsa a bezmäsovými produktmi, ich úlohou bolo vymyslieť originálny recept na jedlo bez obsahu živočíšnych prísad.
Projekt EIT Food RIS CEL 2021 bude ďalej pokračovať náborom spoločností z potravinárskeho priemyslu prostredníctvom otvorenej výzvy a následnou sériou skupinových online diskusií v septembri až novembri, keď sa stretnú zástupcovia potravinárskych spoločností, obalových spoločností spolu s lokálnymi predajcami a maloobchodníkmi. „Finálne stretnutie bude opäť venované kľúčovým zisteniam projektu, novým poznatkom a spoločnej diskusii medzi spotrebiteľmi a zástupcami firiem,“ uviedla Chosraviová.