Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Regióny

Výstava M. P. Mikyškovej v Nitre rieši zložitosť vzťahov muža a ženy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Maliarka pracuje aj s fotografiou, videom, objektom a inštaláciou. Hlbší zmysel výstavy sa podľa autorky posilní vstupom jednotlivých diel do súvislostí.

Nitra 25. októbra (TASR) – Výstavu s názvom To, čo nás spája, to nás delí otvoria dnes v Nitrianskej galérii. Vo výstavnom priestore Galérie mladých sa predstaví Monika Pascoe Mikyšková, ktorá tu prezentuje svoje práce vytvorené v roku 2012. Jej aktuálna výstava je koncipovaná ako inštalácia, v ktorej sa hlbší zmysel jednotlivých diel posilní, keď vstupujú do vzájomných súvislostí.

"V autorkinej tvorbe mala už od jej vstupu na umeleckú scénu vždy dominantné postavenie predovšetkým maľba a kresba. V poslednom období začala používať aj iné médiá a čoraz viac pracuje s fotografiou, videom, objektom a inštaláciou. Názov To, čo nás spája, to nás delí poukazuje na to, že autorka sa venuje analýze vzťahu muža a ženy, ktorý je často komplikovaný, plný protikladov a nejednoznačností," povedala o výstave jej kurátorka Barbora Geržová.

Autorka v celej svojej tvorbe čerpá z osobných skúseností, prežitých situácií a udalostí, ktoré ju ovplyvnili. Hoci vychádza zo subjektívnych pocitov, jej snahou je vlastné skúsenosti objektivizovať. "Vo svojej tvorbe pracujem s osobnými zážitkami, ktoré potom pretavujem cez rôzne médiá. Aj keď moje východiská sú krajne individuálne, snažím sa, aby odkazovali na témy, ktoré sú zrozumiteľné všetkým," uviedla Mikyšková. Na výstave je zastúpené široké spektrum médií od akvarelových malieb, cez kresby ceruzou, rôzne typy objektov až po fotografiu a video.

Monika Pascoe Mikyšková študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V roku 2004 absolvovala študijný pobyt na University of New Castle Upon Tyne vo Veľkej Británii a v roku 2009 sa zúčastnila na rezidenčnom pobyte v Oberpfalzer Kuenstlerhaus vo Schwandorfe v Nemecku. Získala tretie miesto v rámci súťaže VÚB maľba 2007.

Výstavu To, čo nás spája, to nás delí otvoria dnes v Galérii mladých. Diela Moniky Pascoe Mikyškovej tu budú vystavené do 25. novembra.