Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Výstava v Múzeu slovenskej dediny približuje dielo Jiřího Langera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Langer sa podieľal na tvorbe koncepcie Múzea slovenskej dediny v Martine, ale aj ďalších múzeí v prírode v Česku a na Slovensku.

Martin 9. júla (TASR) - Život a dielo etnológa, historika a múzejníka Jiřího Langera približuje aktuálna výstava v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Návštevníci výstavy sa zoznámia s ukážkami dokumentárnych fotografií a kresieb, ktoré Langer počas svojho pôsobenia vytvoril. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) Milena Kiripolská.

Pripomenula, že Langer sa podieľal na tvorbe koncepcie Múzea slovenskej dediny v Martine, ale aj ďalších múzeí v prírode v Česku a na Slovensku. Svoj rukopis zanechal napríklad v Múzeu oravskej dediny v Zuberci či Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

"Ľudovú architektúru skúmal z hľadiska nielen etnografického, ale i historického a sociálneho. Na prelome 20. a 21. storočia tak vytvoril v rámci vied o kultúre a spoločnosti model vedeckého výskumu, pohybujúceho sa na rozhraní viacerých spoločenských disciplín," priblížila Kiripolská.

Doplnila, že výstava je v Múzeu slovenskej dediny sprístupnená do 30. septembra.