Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Výstavba nájomných bytov na Muchovom nám. v Bratislave je v predstihu

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava vlastní menej ako jedno percento bytov v celkovom bytovom fonde Bratislavy a je tak hlboko pod európskym priemerom.

Bratislava 3. júla (TASR) - Stavba osempodlažného bytového domu s nájomnými bytmi na Muchovom námestí v Bratislave je v trojmesačnom predstihu. Ak všetko pôjde podľa plánu, v prvej polovici roka 2025 by doň mohli prísť bývať prví nájomníci. Magistrát o tom informoval na sociálnej sieti.

"Ešte na začiatku mája sme ukončili hrubú stavbu a aktuálne pracujeme na zateplení budovy, izolácii strechy a atiky, rozvodoch, interiéri a osádzaní dverných a okenných výplní," spresnilo mesto. Pracuje sa aj na úprave parkovacích miest a spevnených plôch pozdĺž Černyševského.

S výstavbou sa začalo minulý rok v lete. Projekt zahŕňa celkovo 103 bytov, z čoho bude 52 klasických nájomných bytov a zvyšné budú určené pre reštituentov. Súčasťou zámeru je aj úprava okolia, verejný park či prevádzky v parteri bytovky.

Bratislava vlastní menej ako jedno percento bytov v celkovom bytovom fonde Bratislavy a je tak hlboko pod európskym priemerom. Pre porovnanie, Brno vlastní 15 percent z počtu bytov, Viedeň má vo svojom priamom vlastníctve štvrtinu bytov v meste.

Hlavné mesto sa preto snaží rozširovať fond mestských nájomných bytov napríklad rekonštrukciou zanedbaných mestských bytov, vlastnou výstavbou nájomných bytov či zmenami územného plánu. Dostupnosť bývania pre rodiny a ľudí v bytovej núdzi má zlepšiť aj platforma Mestskej nájomnej agentúry.