Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Výstavu Od hlavy po päty odetí v zákone otvorí židovské múzeum

Na snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum židovskej kultúry na Slovensku na Židovskej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Múzeum židovskej kultúry vzniklo z oddelenia židovskej kultúry Historického múzea SNM v roku 1993.

Bratislava 25. júla (TASR) - Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry (SNM - MŽK) otvorilo vo štvrtok vo svojich priestoroch v Zsigrayovej kúrii v Bratislave ďalšiu monotematickú výstavu s názvom Od hlavy po päty odetí v zákone. Návštevníkom priblíži hlavné zásady odievania vyplývajúce z halachy (židovského zákona obsiahnutého v Tóre a Talmude) a tiež tradície a zvyky európskych, aškenázskych židovských komunít.

Ako ďalej informuje múzeum, súčasťou výstavy sú aj časti, ktoré ilustrujú rôznorodosť odevov v rámci duchovného židovstva, predstavujú exponáty zo zbierkového fondu MŽK - šaty s príbehom. Výstava zahŕňa tiež najčastejšie sa vyskytujúce diskriminačné označenia naprieč históriou. "Táto snaha stigmatizovať príslušníkov židovských komunít vyústila napokon do ich fyzickej likvidácie v období holokaustu," pripomínajú organizátori výstavy. Tá je jedným z podujatí, ktorým si SNM - MŽK pripomína 30. výročie svojho založenia.

Múzeum židovskej kultúry vzniklo z oddelenia židovskej kultúry Historického múzea SNM v roku 1993. Samostatnou inštitúciou sa stalo v lete 1994 so svojou stálou expozíciou v historickej budove Zsigrayovej kúrie na Židovskej 17 v Bratislave.