Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Z programu Živé chodníky bude v 11 lokalitách obnovených 150 km trás

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Program Živé chodníky funguje od roku 2008.

Banská Bystrica 22. júla (TASR) - Viac ako 150 kilometrov (km) turistických a cykloturistických trás bude v tomto roku obnovených s pomocou programu Živé chodníky. Obnova turistickej infraštruktúry sa bude realizovať v 11 lokalitách v rôznych kútoch Slovenska, celková investícia predstavuje 18.700 eur. TASR o tom informovala Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis, ktorá program Živé chodníky realizuje.

"Kvalitné značenie a dobrá infraštruktúra turistických a cykloturistických trás je síce nenápadným, ale veľmi významným prvkom udržateľného miestneho rozvoja. V tomto roku je naša podpora o to dôležitejšia, že pomáha aspoň v malej miere zvládnuť výpadok tohtoročnej štátnej podpory obnovy značenia," skonštatoval programový manažér programu Živé chodníky Ján Roháč.

V roku 2024 bude v rámci programu realizovaná obnova, oprava či údržba turistického a cykloturistického značenia, ako aj oddychových a atraktívnych miest pre turistov, v celkovo 11 lokalitách. Pôjde o vybrané chodníky vo Veporských vrchoch, v Ondavskej vrchovine, Chočských vrchoch, Slanských vrchoch, Slovenskom krase, Štiavnických vrchoch, vo Veľkej Fatre, v Slovenskom raji či lokality na južnom Zemplíne, v okolí obce Klokočov na Kysuciach či v Turci.

Program Živé chodníky funguje od roku 2008. Pôvodne podporoval iba projekty v národných parkoch, od roku 2012 je zameraný na celé Slovensko. Do roku 2023 bolo prostredníctvom programu obnovených celkovo 1220 km turistických a cykloturistických chodníkov.