Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Za posledných desať rokov klesol počet mladých v Seredi o tretinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V súvislosti s tvorbou dokumentu sa konali aj viaceré pracovné stretnutia.

Sereď 25. októbra (TASR) - Za posledných desať rokov klesol počet mladých ľudí v Seredi v okrese Galanta o jednu tretinu. Kým v roku 2014 malo na území mesta trvalý pobyt 6032 ľudí vo veku od 13 do 30 rokov, v súčasnosti ich je 4006. Informoval o tom koordinátor pre prácu s mládežou mesta Sereď Marek Čulaga.

"Aj preto v meste vzniká Koncepcia práce s mládežou na roky 2025 - 2030. Bude určovať, ako s mladými pracovať tak, aby zo Serede neodchádzali, alebo aby tí, ktorí tu žijú, mali motiváciu zostať," vysvetlil Čulaga. V súvislosti s tvorbou dokumentu sa konali aj viaceré pracovné stretnutia. "Momentálne s prácami finišujeme a na prelome rokov 2024 - 2025 vznikne oficiálny strategický dokument mesta šitý presne na mieru potrieb seredských mladých. Mesto sa bude ním riadiť," doplnil.

Jeho prínosom majú byť okrem iného aj predpoklady na cielené vytváranie možností pre zmysluplné voľnočasové aktivity mladých. Tiež priestor na reagovanie na potreby mladých, práca s deťmi a mladými zo sociálne znevýhodneného prostredia či pomoc rodinám. "Na stretnutiach k vzniku koncepcie sa vytvárali analýzy, hľadali sa úskalia a príležitosti, ktoré naše mesto ponúka, tvoril sa strom problémov aj strom cieľov," spresnila hovorkyňa mesta Zuzana Slahučková.

Na tvorbe dokumentu spolupracuje pracovná skupina vytvorená z pedagógov, predsedov a členov občianskych združení mesta či športových klubov, preventistov, poradcov, mestskej polície, členov mládežníckeho parlamentu, psychológov a iných dobrovoľníkov. "Vedenie mesta sa stretáva aj priamo na školách s mládežníkmi a formou dotazníkov, diskusií či workshopov hľadajú spoločnú reč a problematiky, ktoré mladých v Seredi zaujímajú, trápia a formujú ich," doplnila.