Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Regióny

Začína sa podujatie pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vyvrcholením podujatia bude predstavenie novej knihy Rozhovory o reume s ... 2, ktorej autorkou je predsedníčka LPRe SR Jana Dobšovičová Černáková.

Piešťany 11. októbra (TASR) - V Piešťanoch sa začína podujatie, ktorého cieľom je informovať verejnosť o reumatických ochoreniach. Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa reumatizmu ho organizuje pacientske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR).

Podujatie sa začína v piatok popoludní prednáškami desiatich odborníkov o novinkách v diagnostike a liečbe reumatických ochorení, priblížili z LPRe SR. Pokračovať bude v sobotu (12. 10.) pohybovými aktivitami a odovzdávaním ocenení.

Vyvrcholením podujatia bude predstavenie novej knihy Rozhovory o reume s ... 2, ktorej autorkou je predsedníčka LPRe SR Jana Dobšovičová Černáková. V knihe mapuje aktuálnu situáciu v zdravotnej starostlivosti o pacientov cez osobné výpovede pacientov a odborníkov. "Zdieľanie vlastných skúseností je účinný spôsob, ako podnietiť potrebné zmeny v politikách zdravotnej starostlivosti," zdôraznila.

Pacientske združenie LPRe SR vzniklo v roku 1990. Poskytuje podporu a zázemie pre pacientov s reumatickými ochoreniami. "Dnešná medicína pozná viac ako 200 druhov reumatických ochorení, ktoré postihujú kĺby, šľachy, svaly, v niektorých prípadoch aj vnútorné orgány. Prejaviť sa môžu kedykoľvek počas života," uviedli z LPRe SR.