Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Regióny

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici otvorí dve nové výstavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavný projekt Kolónia pralesov predstaví výsledky viac ako rok trvajúceho umeleckého a terénneho výskumu Jany Bednárovej.

Senica 9. augusta (TASR) - Záhorská galéria Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici otvorí v piatok popoludní dve nové výstavy. Do 22. septembra si návštevníci môžu pozrieť výstavu k významnému jubileu autora Vladimíra Suchánka s názvom Scénografia a výstavný projekt Jany Bednárovej Kolónia pralesov. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo ZGJM.

Suchánek vytvoril 242 scénických výprav pre domáce i zahraničné divadlá v oblasti činohry, muzikálu, operety, opery aj baletu a zanedbateľný rozhodne nie je ani vysoký počet scénických realizácií pre televíziu, ktorých bolo približne 100. V Slovenskom národnom divadle mal trvalý angažmán v rokoch 1962 až 2004. Narodil sa 15. februára 1934 v Gbeloch.

"Jeho dielo patrí k základným hodnotám našej novodobej kultúry a je rešpektované aj v širších súradniciach napriek tomu, že bolo po celý čas umelcovej aktívnej tvorby súčasťou veľkého, ale pominuteľného umenia - divadla," priblížila galéria, podľa ktorej sa Suchánek podieľal na formovaní slovenskej scénografickej tvorby druhej polovice 20. storočia.

Výstavný projekt Kolónia pralesov predstaví výsledky viac ako rok trvajúceho umeleckého a terénneho výskumu Jany Bednárovej. "Cieľom výskumu nazvaného Terárium je konzervácia nazbieraných okamihov z divokej prírody severovýchodnej Indie," uvádza galéria. Otvorenie výstav je naplánované na 17.00 h.