Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Regióny

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici v piatok otvára dve výstavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V prípade výstavy Po stopách umenia s Jánom Mudrochom ide o vybrané umelecké diela zo zbierok ZGJM v Senici.

Senica 4. októbra (TASR) - Záhorská galéria Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici v piatok o 17.00 h otvára dve výstavy, prístupné budú do 17. novembra. Jednou z nich je edukačná výstava zobrazujúca rôzne diela zo zbierky galérie. Druhou je výstava fotografky Eriky Szőke, ktorá prepája vizuálne umenie s vedeckými objavmi a vynálezmi. TASR o tom informovala ZGJM.

V prípade výstavy Po stopách umenia s Jánom Mudrochom ide o vybrané umelecké diela zo zbierok ZGJM v Senici. Výstava má ambíciu poskytnúť odlišnú predstavu o práci so zbierkovým fondom, ale aj o tom, akou formou je možné reflektovať výtvarné umenie konkrétneho regiónu. "Koncept výstavy spoločne s dielami sú rovnocenným výstupom s pripravovanou sériou workshopov a prednášok," priblížila ZGJM. Je pokračovaním výstavy z mája tohto roku.

Druhá výstava Magia naturalis predstaví diela Eriky Szőke, ktorá kombinuje známe fotografické techniky. "Vo svojich videách často používa prirodzené vlastnosti materiálov a inšpiratívne schopnosti jednobunkových organizmov," objasnili z galérie. Autorka dielami pripomína osobné, rodinné i historické pamäti. "V jej dielach rezonujú otázky vzťahu človeka, prírody a environmentu prejavujúce sa na ekologických prístupoch a postupoch tvorby, v ktorej prepája vizuálne umenie s vedeckými objavmi a vynálezmi," dodali.

Erika Szőke je slovenská fotografka maďarskej národnosti. Študovala v ateliéri Karola Barona na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Pravidelne vystavuje na Slovensku i v zahraničí.