Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Žarnovica plánuje zrekonštruovať budovu prvého stupňa základnej školy

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Mesto sa v uplynulom období neúspešne uchádzalo o prostriedky na zníženie energetickej náročnosti budovy z Operačného programu Slovensko.

Žarnovica 1. októbra (TASR) - Žarnovická samospráva plánuje zrekonštruovať budovu prvého stupňa miestnej základnej školy. Podľa primátorky Aleny Kazimírovej je objekt poslednou školskou budovou, ktorá ešte nie je zrekonštruovaná. "Je v pôvodom stave z prvej polovice 90. rokov 20. storočia," poznamenala.

Mesto sa v uplynulom období neúspešne uchádzalo o prostriedky na zníženie energetickej náročnosti budovy z Operačného programu Slovensko. Podľa Kazimírovej však projekt nebol schválený z dôvodu nesplnenia kritéria hodnoty za peniaze, teda pomeru investičných výdavkov a plánovanej energetickej úspory.

"Aj keď nás táto informácia nepotešila, no neodradila nás v ďalších aktivitách," poznamenala primátorka pre TASR s tým, že projekt rozdelili na dve etapy a pripravili žiadosť na prvú etapu, ktorá by zahŕňala výmenu okien, zateplenie podkrovia, strechy a inštaláciu termostatických ventilov. Prostriedky vo výške viac ako 265.000 eur samospráva aktuálne žiada z plánu obnovy, žiadosť je podľa Kazimírovej momentálne v procese vyhodnocovania.

V budove tento rok sanovali vyduté podlahy. Prostriedky vo výške takmer 29.000 eur získali na odstránenie havarijnej situácie z Regionálneho úradu školskej správy v Banskej Bystrici. "Podlaha bola kompletne zrekonštruovaná - vybúral sa starý betónový podklad, vymenili sa poškodené časti vodovodného potrubia, podlaha sa odizolovala a následne bol daný nový anhydritový poter a podlaha," priblížila Kazimírová s tým, že priestory chodby sú opäť bezpečné pre deti, zamestnancov a návštevníkov školy.