Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Regióny

Zastupiteľstvo posúdi návrh na správu nemocnice v Bojniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Samosprávy na hornej Nitre by podľa nej museli byť v excelentnej finančnej kondícii, aby čo i len pripustili možnosť súhlasu s touto ponukou.

Handlová 5. októbra (TASR) - Vedenie mesta Handlová sa bude na pracovnom stretnutí s poslaneckým zborom zaoberať ponukou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) prevziať do správy Nemocnicu s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Avizovala to v sobotu na sociálnej sieti primátorka Silvia Grúberová, ktorá zároveň poukázala na to, že mesto má nedostatok financií i odborných kapacít.

"Verejne sú známe informácie o tom, že strata nemocnice je vo výške približne šesť až sedem miliónov eur, je tam viacero právnych sporov. Vieme si predstaviť, čo všetko by sa malo opraviť, zrekonštruovať, vybaviť a stabilizovať v personálnej oblasti," uviedla Grúberová.

Samosprávy na hornej Nitre by podľa nej museli byť v excelentnej finančnej kondícii, aby čo i len pripustili možnosť súhlasu s touto ponukou, čo si veľmi dobre uvedomujú mnohí ľudia, ako aj samotný kraj. "Nemáme na to predovšetkým finančné a ani odborné zdroje a sami čelíme priam nevídanému podfinancovaniu. V histórii Slovenska sme v najhoršom období," podotkla s tým, že spravovať nemocnicu tohto typu nie je ani kompetenciou samosprávy.

"Oprávnene sa však obávame aj inej možnosti, že v prípade prenájmu nemocnice súkromnej spoločnosti môže dôjsť k zníženiu rozsahu zdravotnej starostlivosti o obyvateľov nášho regiónu. Môže i nemusí, to bude závisieť od podmienok zmluvného vzťahu kraja a súkromnej spoločnosti," doplnila primátorka.

TSK ponúkol za symbolické euro do správy miest a obcí všetky tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, odoslanie ponuky mestám a obciam nachádzajúcim sa v spádovej oblasti nemocníc schválilo Zastupiteľstvo TSK koncom septembra. Kraj tvrdí, že nie je schopný dlhodobo udržať financovanie nemocníc v súčasnej podobe. Pripomenul, že do rozvoja zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti za posledných desať rokov investoval 60 miliónov eur, pričom tieto investície mohol smerovať do iných oblastí vo svojej kompetencii.

Optimálnym modelom ďalšieho fungovania nemocníc sa krajská samospráva zaoberá na základe uznesenia krajského parlamentu z mája. V auguste vyhlásila verejnú výzvu na manažovanie či prenájom nemocníc, v súčasnosti rokuje so spoločnosťou AGEL. Predseda TSK Jaroslav Baška viackrát zopakoval, že je proti odpredaju nemocníc do súkromných rúk.

Ponuku TSK prevziať do správy bojnickú nemocnicu odmietlo už mesto Prievidza, odôvodnilo to nedostatkom financií i odborných kapacít. Mesto Bojnice bude o ponuke rokovať, rovnako však poukázalo na financovanie a kompetencie.