Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára majú špeciality ako kvaska, lisník či glgany miesto v zázrivskej kuchyni aj v súčasnosti.
Autor TASR
Zázrivá 21. júla (TASR) – Zachovávať a odovzdávať tradičné starosvetské recepty zo zázrivských dolín bolo cieľom workshopu Tradičné a starosvetské jedlá, ktorý v sobotu otvoril dvojdňový program Zázrivských dní v oravskej obci Zázrivá.
Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára majú špeciality ako kvaska, lisník či glgany miesto v zázrivskej kuchyni aj v súčasnosti. "Kedysi sa jedávalo skromnejšie. Sú teda zložené z tradičných pôvodných miestnych surovín. Nebývajú často zastúpené mäsom, ale vo veľkej miere múkou a zemiakmi. Dnes sa už moderné stravovanie vyvíja trochu inými smermi a trendmi. Práve preto organizujeme workshop, aby sa miestne recepty odovzdávali medzi generáciami a zachovali sa," povedal Madigár.
Starosta Zázrivej Matúš Mních doplnil, že miestne gazdinky varia parené buchty, bryndzové halušky, lokše, zemiakovú babu, halušky s kapustou či zemiaky na kyslo. "U nás na dedine to ešte celkom dobre funguje. Veď kedysi bolo mäso na sviatok, na nedeľu a cez týždeň vždy boli takéto domáce špeciality. Možno by nám nezaškodilo aj dnes sa k tomu vrátiť a nemuseli by sme toľko sedieť vo fitnescentrách," uviedol Mních.
Zázrivské dni ponúkli v sobotu návštevníkom rôzne súťaže ako napríklad hod polenom. "Sú tu rôzne stánky ľudových remesiel, občerstvenie, folklórne skupiny a večer končíme ľudovou veselicou. V nedeľu (22.7.) začíname o 13. hodine tradičnou rímskokatolíckou omšou v našom kostole. Odtiaľ sa v krojovanom sprievode presunieme do amfiteátra, kde bude pokračovať program a vystúpia oravské folklórne súbory," dodal zázrivský starosta.
Na dvojdňové podujatie sa podľa neho snažia prilákať aj ľudových umelcov z okolitých dedín. "Chceme našich ľudí motivovať, aby sa vrátili k remeslám. Boli tu šindliari, tesári, rezbári, kováči. Dnes tu máme aj zvonkárov. Kedysi platilo, že remeslo má zlaté dno. Začíname sa k tomu pomaličky vracať. Zohnať dobrého klampiara, tesára, obkladača je dosť veľký problém. A ľudia prichádzajú na to, že remeslami sa dá uživiť. Určite nie zbohatnúť, ale slušné živobytie vďaka remeslám už asi začína fungovať," uzavrel Mních.
Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára majú špeciality ako kvaska, lisník či glgany miesto v zázrivskej kuchyni aj v súčasnosti. "Kedysi sa jedávalo skromnejšie. Sú teda zložené z tradičných pôvodných miestnych surovín. Nebývajú často zastúpené mäsom, ale vo veľkej miere múkou a zemiakmi. Dnes sa už moderné stravovanie vyvíja trochu inými smermi a trendmi. Práve preto organizujeme workshop, aby sa miestne recepty odovzdávali medzi generáciami a zachovali sa," povedal Madigár.
Starosta Zázrivej Matúš Mních doplnil, že miestne gazdinky varia parené buchty, bryndzové halušky, lokše, zemiakovú babu, halušky s kapustou či zemiaky na kyslo. "U nás na dedine to ešte celkom dobre funguje. Veď kedysi bolo mäso na sviatok, na nedeľu a cez týždeň vždy boli takéto domáce špeciality. Možno by nám nezaškodilo aj dnes sa k tomu vrátiť a nemuseli by sme toľko sedieť vo fitnescentrách," uviedol Mních.
Zázrivské dni ponúkli v sobotu návštevníkom rôzne súťaže ako napríklad hod polenom. "Sú tu rôzne stánky ľudových remesiel, občerstvenie, folklórne skupiny a večer končíme ľudovou veselicou. V nedeľu (22.7.) začíname o 13. hodine tradičnou rímskokatolíckou omšou v našom kostole. Odtiaľ sa v krojovanom sprievode presunieme do amfiteátra, kde bude pokračovať program a vystúpia oravské folklórne súbory," dodal zázrivský starosta.
Na dvojdňové podujatie sa podľa neho snažia prilákať aj ľudových umelcov z okolitých dedín. "Chceme našich ľudí motivovať, aby sa vrátili k remeslám. Boli tu šindliari, tesári, rezbári, kováči. Dnes tu máme aj zvonkárov. Kedysi platilo, že remeslo má zlaté dno. Začíname sa k tomu pomaličky vracať. Zohnať dobrého klampiara, tesára, obkladača je dosť veľký problém. A ľudia prichádzajú na to, že remeslami sa dá uživiť. Určite nie zbohatnúť, ale slušné živobytie vďaka remeslám už asi začína fungovať," uzavrel Mních.