Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Regióny

Taktický kurz TECC už môžu absolvovať záchranári aj na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Určený je všetkým záchranárskym a bezpečnostným zložkám na Slovensku, ktorým sa tak otvára možnosť zvýšiť si úroveň vzdelania a pripravenosti na prácu v nebezpečných podmienkach.

Komárno 27. augusta (TASR) - Pracovníci Záchrannej zdravotnej služby ZaMED v Komárne získali ako prví na Slovensku certifikát na poskytovanie kurzu taktickej medicíny TECC. Ako uviedol riaditeľ služby ZaMED Matej Polák, ide o kurz, ktorý je najintenzívnejší na svete.

Určený je všetkým záchranárskym a bezpečnostným zložkám na Slovensku, ktorým sa tak otvára možnosť zvýšiť si úroveň vzdelania a pripravenosti na prácu v nebezpečných podmienkach. ZaMED sa stal prvým a jediným slovenským certifikovaným tréningovým centrom americkej organizácie NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians) pre kurzy TECC (Tactical Emergency Casualty Care). "Tento prestížny certifikát sme získali po náročnom, rok trvajúcom procese, ktorý zahŕňal absolvovanie kurzu v zahraničí, prípravu špeciálneho vybavenia a unikátnych tréningových priestorov a splnenie mnohých ďalších požiadaviek NAEMT na akreditáciu tréningového centra v Komárne," povedal Polák.

Proces zavŕšilo úspešné zorganizovanie prvého kurzu TECC na Slovensku pod odborným dohľadom zahraničných expertov. "Tieto kurzy predstavujú vrchol odbornej prípravy v oblasti záchrannej zdravotnej služby a rozšírenej prvej pomoci. Ako jeden z najnáročnejších kurzov svojho druhu je TECC dostupný iba u niekoľkých vybraných organizácií vo svete. Tento prestížny kurz je navrhnutý tak, aby pripravil záchranárov na najextrémnejšie a najkritickejšie situácie, ako sú horiace budovy, výbuchy pri teroristických útokoch či incidenty s aktívnym strelcom," vysvetlil Polák.

Podľa jeho slov absolvovanie TECC kurzu znamená pre záchranárov výrazné zlepšenie ich odborných schopností, no je benefitom aj pre pacientov, ktorí sa ocitnú v krízových situáciách. "Vďaka špičkovému tréningu a simuláciám reálnych scenárov budú záchranári schopní poskytovať rýchlu a efektívnu pomoc aj v tých najnebezpečnejších podmienkach. Tento kurz spája teoretické znalosti s praktickými skúsenosťami, čím zabezpečuje, že jeho absolventi sú pripravení čeliť akýmkoľvek výzvam a zachrániť čo najviac životov," doplnil Polák.