Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Regióny

V levickej nemocnici už začali s očkovaním zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V levickej nemocnici je momentálne reprofilizovaných 59 lôžok a tri lôžkové jednotky.

Levice 7. januára (TASR) – S očkovaním proti ochoreniu COVID-19 začali v priebehu štvrtka aj v levickej nemocnici. Počas dvoch dní tu chcú podať vakcínu takmer 500 zamestnancom nemocnice, v prvý deň ich bolo zaočkovaných 200.

Levice sa od pondelka 11. januára stanú aj očkovacím centrom pre verejnosť. Rýchlosť podávania vakcín však bude závisieť od ich dodávok z Ministerstva zdravotníctva SR. „K dispozícii budú tri ambulancie, verejnosť sa však musí najprv zaregistrovať a objednať cez webový portál korona.gov.sk. Očkovanie pre verejnosť sa bude realizovať na bývalom oddelení otorinolaryngológie našej nemocnice. Rád by som vyzval občanov, aby zvážili túto možnosť a prišli sa k nám zaočkovať,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ján Belanský.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je dobrovoľné a bezplatné. „Očkovať sa môže dať záujemca po dovŕšení veku 18 rokov, nemôžu ho absolvovať tehotné ženy a ľudia, ktorí prekonali ťažký anafylaktický šok. Po prvom očkovaní je potrebné dať sa preočkovať po 21 dňoch. Podľa vyjadrenia odborníkov by odolnosť voči novému koronavírusu po očkovaní mala vydržať približne rok,“ vysvetlil námestník nemocnice Gabriel Mančík.

V levickej nemocnici je momentálne reprofilizovaných 59 lôžok a tri lôžkové jednotky. „K dnešnému dňu poskytujeme starostlivosť o 37 covidových pacientov, z toho siedmi sú na umelej pľúcnej ventilácii. Nemocnica eviduje aj 87 práceneschopných zamestnancov, z ktorých bolo 47 pozitívne testovaných na nový koronavírus,“ dodal Belanský.