Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Regióny

Zdravotníci: V okrese Zvolen sa zvýšil počet respiračných ochorení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V okrese Detva sa zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení takmer o 40 percent.

Zvolen 24. septembra (TASR) - V okrese Zvolen sa v 38. týždni tohto roka zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 32 percent. Ochorenia hlásilo 67 percent lekárov pre deti a dorast a 60 percent lekárov pre dospelých. O epidemickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 912 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo 141. "Je to 15 percent z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u dvoch osôb, čo predstavuje 0,2 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v minulom kalendárnom týždni prerušili v jednej základnej škole. Vo Zvolenskom okrese evidujú tri prípady ochorenia COVID-19.

V okrese Detva sa zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení takmer o 40 percent. Ochorenia hlásilo 20 percent lekárov pre deti a dorast a 33 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 250 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobné ochorenie bolo jedno. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 30 ľudí, čo predstavuje 12 percent zo všetkých ARO. Komplikovali ich zápaly dutín (28), zápal stredného ucha (1) a pľúc (1). Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili a neevidujú ani prípad ochorenia COVID-19.